Kuukautiskipua ei hoideta riittävästi – pidetään naisen elämään kuuluvana asiana

Hoitamaton kuukautiskipu laskee nuoren naisen elämänlaatua sekä häiritsee koulunkäyntiä, nukkumista, sosiaalista elämää ja seksuaalisuutta. Se altistaa myös altistaa aikuisiän kipukokemuksille.

Kuvateksti
Kuukautiskipuja hoidetaan ensisijaisesti tulehduskipulääkkeellä. Kuva: iStock

Kuukautiskivut ovat yleisiä

Kuukautiskivuista eli dysmenorreasta kärsii jopa yli 90 prosenttia maailman teini-ikäisistä tytöistä ja nuorista naisista. Vaikeat kivut heikentävät elämänlaatua sekä häiritsevät koulunkäyntiä, nukkumista, sosiaalista elämää ja seksuaalisuutta.

Kuukautiskivut alkavat yleensä 6–24 kuukautta siitä, kun kuukautiset ovat alkaneet ja kierto säännöllistynyt. Kivun perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta sen arvellaan johtuvan kohdun limakalvon liiallisesta prostaglandiinien tuotannosta luteaalivaiheessa eli kuukautiskierron puolivälissä ennen ovulaatiota.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Prostaglandiinit ovat rasvahappoja, jotka vaikuttavat sileään lihaksistoon ja verisuoniin. Ne aiheuttavat kohtulihaksen ja verisuonten supistelua.

 

Kivun hoito on riittämätöntä

 

Kuukautiskipua ei hoideta riittävästi, koska se mielletään naisen elämään kuuluvaksi asiaksi. Nuoret eivät myöskään aktiivisesti hae oireisiinsa apua. Nuoret ottavat kipulääkkeitä, mutta ilmeisesti liian vähän tai liian myöhään, koska puolet ei tutkimuksen mukaan saa niistä riittävästi apua.

Hoitamaton tai huonosti hoidettu kipu voi näkyä elämässä myöhemmin. Kohdun liiallinen supistelu voi aiheuttaa kohdun limakalvoon ja kohtulihaksen sisäpintaan pienenpieniä vauroita, jotka voivat altistaa endometrioosille ja adenomyoosille. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Adenomyoosissa kohdun limakalvon rauhasista muodostuneet ulokkeet puolestaan kasvavat kohdun lihassyiden väliin, kohtulihaksen sisälle.

Kipu jättää jälkiä myös aivoihin. Toistuva ja voimakas, nuorena koettu kipu herkistää keskushermostoa kivulle, mikä voi enteillä kroonista kipua aikuisena. Kuukautiskipua kokeneilla on todettu muutoksia sekä aivojen rakenteissa että kipuun liittyvillä aivoalueilla, kun heitä on verrattu naisiin, jotka eivät ole kärsineet kuukautiskivuista. Aivot voivat myös toipua, mikäli kipuärsykkeet loppuvat.

 

Tulehduskipulääkettä pitää ottaa riittävästi

 

Kuukautiskivun ensisijainen hoito on tulehduskipulääke. Lääkityksen voi aloittaa ilman gynekologista sisätutkimusta. Lääke vähentää prostaglandiinien eritystä. Tarvittaessa hoitoon voidaan yhdistää parasetamoli, joka yksin käytettynä ei tehoa yhtä hyvin. Kahta eri tulehduskipulääkettä ei pidä yhdistää, eikä parasetamolin maksimiannostusta saa ylittää maksavaurion riskin vuoksi.

Tulehduskipulääke pitää aloittaa heti, kun oireet alkavat tai mielellään jopa pari vuorokautta ennen vuodon alkua. Lääke pitää ottaa ajoissa ja annoksen pitää olla riittävän suuri. Aloitus- ja ylläpitoannoksen koko riippuu käytettävästä lääkeaineesta ja potilaan painosta.

Tulehduskipulääkkeen lyhytaikainen käyttö ei aiheuta nuorille yleensä haittoja. Lääke kannattaa ottaa ruokailun yhteydessä, jotta vatsa ei ärsyyntyisi. Lisäksi pitää muistaa juoda riittävästi, jotta munuaiset eivät kärsisi.

Kuukautiskipuihin on kokeiltu myös erilaisia lääkkeettömiä hoitoja, mutta niiden tehosta ei ole saatu vakuuttavaa näyttöä. Monet kuitenkin kokevat hyötyvänsä lämpökääreistä, jotka asetetaan vatsalle.

 

Hormonihoito niukentaa vuotoa

 

Tarvittaessa lääkkeen rinnalle voidaan ottaa perusterveydenhuollossa myös yhdistelmäehkäisyvalmiste tai hormonikierukka – etenkin, jos nuorella on ehkäisyn tarvetta. Hormonikierukka voidaan laittaa nuorille ja synnyttämättömille naisille, ja sen laitto onnistuu lähes aina.

E-pillereiden lisäksi kuukautiskipuihin tehoavat myös ehkäisylaastari ja -rengas. Valmisteiden sisältämä progestiini eli keltarauhashormoni estää ovulaatiot. Estrogeeni eli naishormoni tehostaa vaikutusta. Progestiini estää myös kohdun limakalvon kasvua, mikä puolestaan vähentää prostaglandiinien muodostumista.

Kivuliaat kuukautiset ovat usein myös runsaat. Yhdistelmäehkäisy ja tulehduskipulääke niukentavat runsasta vuotoa, mikä voi korjata mahdollisen raudanpuuteanemian.

 

Endometrioosi on tavallisin kuukautiskipuja aiheuttava sairaus

 

Noin viisi prosenttia nuorista ei saa riittävästi apua kipuihinsa tulehduskipulääkkeen ja hormonihoidon yhdistelmästäkään. Jos vaikea kipu jatkuu hoidosta huolimatta, potilas saa lähetteen erikoissairaanhoitoon, jossa selvitetään muun muassa endometrioosin mahdollisuus. Se on tavallisin kuukautiskipuja aiheuttava sairaus.

Endometrioosia on syytä epäillä, jos kipu kestää useita päiviä ja alkaa päiviä ennen kuukautisvuotoa. Tautiin voi liittyä myös muita lantion alueen kipuja. Endometrioosin oireita hoidetaan hormoni- ja kipulääkkeillä. Leikkausta harkitaan, jos lääkkeet eivät tehoa.

 

Kouluterveydenhoitaja on etulinjassa

 

Kouluterveydenhoitajan pitäisi kysyä tytöiltä kuukautiskivuista rutiininomaisesti ja ohjata heitä tarvittaessa hoitoon. Hoitoon hakeutumisen kynnystä saattaa madaltaa tieto siitä, että gynekologista sisätutkimusta ei tarvita, jos nuori hakee hormonaalista ehkäisyä kuukautiskipujen hoitoon.

Perimätietona kulkevat väärät käsitykset esimerkiksi hormonihoidon vaikutuksesta hedelmällisyyteen pitää korjata. Myös tupakointi on hyvä ottaa puheeksi, koska tupakointi lisää riskiä sekä kuukautiskipuihin, kohdunkaulan solumuutoksiin että yhdistelmäehkäisyyn liittyvään veritulppaan.

 

Asiantuntijana naistentautien erikoislääkäri Pia Suvitie, Tyks

 

Lähteenä myös: Duodecim, Terveyskirjasto