Kalarasvat ja äidinmaito voivat estää diabeteksen

Ihmisen elimistön puolustusmekanismit muotoutuvat ensimmäisen elinvuoden aikana.

Kuvateksti
Suomalaislapsista noin 15 prosentilla on kohonnut perinnöllinen riski sairastua tyypin 1 diabetekseen. Vain pieni osa heistä kuitenkin sairastuu. Kuva iStock.

Kalan rasvahapot ja imetys voivat suojata riskiryhmään kuuluvaa lasta diabetekselta. Tuore suomalaistutkimus osoittaa, että varhainen ravitsemus voi olla tärkeässä roolissa tyypin 1 diabeteksen ehkäisyssä.

Vauvan ruokavalio ja etenkin kalaperäisten rasvojen saanti voivat pienentää perinnölliseen riskiryhmään kuuluvien vaaraa sairastua tyypin 1 diabetekseen myöhemmin lapsuudessa.

Elimistön puolustusjärjestelmä muokkautuu ensimmäisen elinvuoden aikana, millä on pitkäaikaisia seurauksia terveydelle, tutkija Sari Niinistö toteaa.

Tutkimuksessa riskiryhmään kuuluvilla lapsilla oli sitä pienempi todennäköisyys saada tyypin 1 diabeteksen esiaste, mitä enemmän heidän veressään oli kalaperäisiä rasvahappoja vauvaiässä. Kalaperäiset rasvahapot kertyvät lapsen elimistöön raskausaikana ja rintamaidon kautta.

Myös imetys suojasi tyypin 1 diabeteksen esiasteelta, mikä saattaa johtua rintamaidon hyvästä rasvakoostumuksesta. Äiti voi vaikuttaa rintamaidon rasvan laatuun syömällä kalaa. Kalaa kannattaa syödä raskausaikana, sillä rasvahapot varastoituvat vauvaan jo tuolloin.

Oireeton esiaste alkaa kehittyä vauvaiässä ja johtaa usein varsinaiseen sairastumiseen.

Tutkimus on osa pitkäaikaista, tyypin 1 diabeteksen ennustamista ja ehkäisyä käsittelevää DIPP-tutkimusta. Tulosten vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia. Toistaiseksi tyypin 1 diabetekseen ei tunneta ehkäisykeinoa.