Huhuttu hoito tehoaa nopeasti – tiesitkö nämä 6 faktaa sähköhoidosta?

Psykiatrinen sähköhoito annetaan nykyään anestesiassa.

Kuvateksti
Psykiatrisessa sähköhoidossa potilaan päähän johdetaan elektrodien kautta sähkövirtaa Kuva: The Noun Project

1. Sopii isoon hätään.

Psykiatrista sähköhoitoa eli ECT:tä käytetään, kun potilaalla on vakava mielenterveyden häiriö ja hoidolla on potilaan itsetuhoisuuden vuoksi kiire, lääkkeet eivät tehoa tai niillä on hankalia haittoja. ECT-hoito (electroconvulsive therapy) auttaa lääkkeitä nopeammin ja tehokkaammin varsinkin vaikeaan masennukseen ja vaikeaan psykoottiseen masennukseen.

2. Annetaan anestesiassa.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Sähköhoito kehitettiin 80 vuotta sitten ja sitä pelättiin pitkään. Hoitoa saatettiin käyttää rangaistuksena, kuten tehtiin Yksi lensi yli käenpesän -elokuvassa Jack Nicholsonin roolihahmolle. Nykyään sähköhoito annetaan anestesiassa. Laitteet ja tietämys ovat kehittyneet ja hoito on kivuton.

3. Hoitovaste 25 sekunnissa.

Hoidossa potilaan päähän johdetaan elektrodien kautta sähkövirtaa. Näin aivokuorelle saadaan häiriö, josta seuraa epileptinen purkaus. Purkaus saa aikaan muutoksia aivojen välittäjäaineissa, aineenvaihdunnassa ja hermokasvutekijöissä. Mitä kattavampi purkaus, sitä parempi teho. Hoitovaste syntyy yleensä noin 25 sekunnin mittaisella purkauksella.

4. Kuuluu kouristaa.

Potilaan laaja kouristelu ja siihen liittyvät vammat estetään lihasrelaksantilla. Kouristus on kuitenkin eräänlainen hoidon mittari. Sen kesto mitataan toisesta kädestä, johon relaksantin pääsy estetään verenpainemansetilla.

5. Muisti katkolla.

Potilaan omat muistikuvat hoidon aikaisista tapahtumista voivat jäädä hatariksi, sillä toistuvat epilepsiapurkaukset haittaavat lähimuistia ja aiheuttavat hajamielisyyttä. Muistihaitat menevät ohi, eikä hoito aiheuta aivoihin pysyviä muutoksia.

6. Sarjana tai ylläpitohoitona.

Mitä vaikeampi tilanne, sitä nopeammin hoidolla saadaan tuloksia. Esimerkiksi katatoninen, yhteen asentoon jäykistynyt ja ärsykkeistä piittaamaton potilas voi alkaa syödä jo parin hoitokerran jälkeen. Hoito annetaan sarjahoitona pari kertaa viikossa kolmen neljän viikon ajan. Sitä voidaan antaa myös muutaman viikon välein ylläpitohoitona.

Asiantuntijana apulaisylilääkäri Kaija Järventausta, Tays, Psykiatrian toimialue

Teksti Virve Järvinen