Hoida vaivaisenluu ajoissa – tässä jalkaterapeutin kahdeksan täsmäkonstia

Vaivaisenluuta ei kannata yleensä leikata. Jalkaterapeutti Pia Kallio listaa puukkoa pehmeämmät hoitotavat.

Kuvateksti
Vaivaisenluun eteneminen voidaan pysäyttää, kun suuntaa ajoissa jalkojenhoidon ammattilaiselle. Kuva: Ari Korkala

1. Täsmätreeni

Kuvassa hoidetaan vaivasenluuta.

Lantio kippaa, polvet yliojentuvat, nilkat kääntyvät sisäänpäin ja jalkaterän poikittaiskaari laskeutuu: lihakset kuormittuvat epätasaisesti ja ukkovarvas alkaa kääntyä muita varpaita kohti – vaivaisenluu saa alkunsa.

Yksilöllisillä jalkaterän linjausharjoitteilla voidaan vaikuttaa­ ­jalkaterän virheasentoihin, nivelten liikkuvuuteen sekä ­lihas­peräisiin ongelmiin. Harjoittelussa voidaan käyttää apuvälineenä esimerkiksi pientä palloa, tulitikkuaskia ja kuminauhaa.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

2. Mobilisointi

Kuvassa hoidetaan vaivasenluuta.

Isovarpaan tyvinivel taipuu kävellessä ja juostessa. Jäykkänä se estää jalkaterän rullauksen ja vaikeuttaa liikkumista. Pidemmälle edenneessä vaivaisenluussa se jäykistyy.

Tyvinivelen mobilisointi ylläpitää ja lisää nivelen liikkuvuutta. Samalla kipu helpottuu.

3. Kunnon kengät

Kuvassa hoidetaan vaivasenluuta.

Puristava ja hiertävä kenkä aiheuttaa kipua. Hankaus ärsyttää ja tulehduttaa ukkovarpaan tyvinivelen sivulla olevan limapussin. Vaihto väljempiin, matalakorkoisiin kenkiin auttaa. Korkokengissä kehon paino tulee päkiälle, päkiä leviää ja varpaille tulee ahdasta.

Ihminen pärjää harvoin samannumeroisilla kengillä koko aikuis­ikänsä, sillä iän myötä jalan poikittaiskaari tahtoo laskeutua ja jalka leventyä. Hyvässä kengässä on ainakin puoli senttiä käyntivaraa, ja se tuntuu hyvältä jo kaupassa. Mikään kenkä ei veny käytössä numeroa suuremmaksi.

4. Ortoosi

Kuvassa hoidetaan vaivasenluuta.

Ykkös- ja kakkosvarpaan ja toisinaan myös nelos- ja viitosvarpaan väliin laitettava varvasvälioikaisija eli ortoosi ehkäisee ja korjaa varpaan virheasentoa. Se aktivoi isovarpaan lyhyttä koukistajalihasta ja antaa muille varpaille liikkumatilaa. Ortoosia pidetään valveillaoloaikana.

Pestävä ja kestävä ortoosi on valmistettu muovautuvasta silikonimassasta, joka kovetetaan vastaanotolla asiakkaalle sopivaksi.

5. Teippaus

Kuvassa hoidetaan vaivasenluuta.

Urheiluteippi tai venyvä kinesioteippi ohjaa ukkovarvasta oikeaan suuntaan ja lievittää kipua. Alkuun teippaus voi aiheuttaa vastaavaa lihassärkyä kuin kuntosalitreeni tottumattomalle.

Urheiluteippi vaihdetaan päivittäin ja kinesioteippi muutaman päivän välein. Ammattilainen opettaa potilaan teippaamaan jalkansa itse.

6. Yölasta

Kuvassa hoidetaan vaivasenluuta.

Säädettävä, remmeillä kiinnitettävä yölasta venyttää lihaksia, mobilisoi niveliä ja vetää nukkujan varvasta oikeaan asentoon. Sen kiristystä lisätään ja siihen totuttaudutaan vähitellen – ensimmäisellä kerralla riittää puoli tuntia. Yölastaa voidaan käyttää vain, jos ukkovarpaan tyvinivel on liikkuva. Hoidossa käytetään joko tehdasvalmisteista tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä lastaa.

7. Tukipohjallinen

Kuvassa hoidetaan vaivasenluuta.

Vaivaisenluun vaivaamassa jalassa on usein muitakin ongelmia, kuten laskeutunut jalkaterän sisäkaari tai jalan ylipronaatio. Kummassakin tapauksessa askel menee liikaa sisäänpäin ja nivelet kuormittuvat haitallisesti.

Liitännäisongelmia voidaan helpottaa yksilöllisillä tukipohjallisilla.

8. Superlonputki

Kuvassa hoidetaan vaivasenluuta.

Iho hankautuu herkästi jalan ulkosyrjällä törröttävän tyvinivelen päältä. Persikkaputkeksikin kutsuttu superlonputki pehmentää kengän kosketusta ja estää ihorikon. Se leikataan sopivankokoiseksi ja sujautetaan paikalleen ennen sukkaa ja kenkää. Sitä voidaan käyttää satunnaisesti niissä tilanteissa, joissa kenkä­valinta ei ole vaivaisenluun kannalta paras mahdollinen.

 

Vaivaisenluu on naisten vaiva

  • Ajoissa hoitoon. Kun ukko­varpaan tyvi kuumottaa, kipuilee ja ­punoittaa, vaivaisenluu eli ­hallux valgus on tulollaan. Ellei asialle tee mitään, ukkovarvas ­alkaa kääntyä kohti muita varpaita.­ Ensimmäinen jalka­pöydän luu pullistuu sisäänpäin ja ukkovarpaan tyvinivelen rakenne pettää. Nivel ja siihen liittyvä limapussi kipeytyvät ja turpoavat. Vaivaisenluun eteneminen voidaan pysäyttää, kun suuntaa ajoissa jalkaterapeutille, jalkojenhoitajalle tai alaraajoihin ­erikoistuneelle fysioterapeutille.
  • Peritty ja hankittu haitta. Syy vaivaisenluuhun on jalan perinnöllisessä rakenteen ja toiminnan­ häiriössä, jossa ukkovarpaan tyviniveleen kohdistuu poikkeava kuormitus. Kärjestään kapeat ja liian pienet kengät, väärä kävelytekniikka ja tulehdukselliset nivelsairaudet altistavat vaivaisenluulle. Se on naisilla yhdeksän kertaa yleisempi kuin miehillä.
  • Kylmää kipuun. Kylmäpakkaus ja ilman reseptiä saatavat kipu­lääkkeet lievittävät hetkellisesti kipua. Pysyvämpi apu löytyy jalkaterveyden ammattilaisen vastaanotolta ja vaihtamalla kengät tilavampiin.
  • Veistä viimeisenä. Vaivaisenluu voidaan leikata, jos kipu on kovaa ja virheasento haittaa toimintakykyä. Leikkaus on yleensä viimeinen hoito.
  • Paljain varpain vahvaksi. Avojaloin kävely vahvistaa ja aktivoi jalka­terän lihaksia. Kävely epätasaisella alustalla parantaa liikehallintaa ja työllistää jalkojen pieniä lihaksia. Vahvat lihakset tukevat jalkaterän muita rakenteita – luita, niveliä ja pehmytkudoksia – ja voivat estää perinnöllistä nivelen kääntymistä isovarpaassa. Ylipaino lisää iso­varpaan kuormittumista.

 

Jutun asiantuntijana on ollut jalkaterapeutti Pia Kallio. 

Teksti Virve Järvinen Kuvat Ari Korkala