Essure oli yleisin sterilointitapa naisilla – nyt implantti on hyllytetty

Essure-mikroimplantteja ei tarvitse poistaa, jos naisella ei ole oireita.

Kuvateksti
Essure-implantit asennetaan munanjohtimiin. Kuvat: Bayer Nordic ja Liisa Takala. Kuva on manipuloitu.

Valvira ohjeisti jo viime syksynä sairaanhoitopiirejä kertomaan potilaille Essure-mikroimplantin mahdollisista haittavaikutuksista sekä vaihtoehtoisista ehkäisy- ja sterilisaatiomenetelmistä. Valviran ohjeistus johtui siitä, että lääkeyhtiö Bayer oli tehnyt tuotteestaan tammikuun 2014 ja kesäkuun 2016 välillä 72 vaaratilanneilmoitusta.

Yli puolet ilmoituksista liittyi asennuksen yhteydessä ilmenneisiin ongelmiin. Naiset ovat kokeneet erilaisia kipuja ja allergiaoireita, joten mikroimplantteja on jouduttu poistamaan vatsaontelon tähystyksessä.

Kesäkuussa 2017 Bayer lopetti tuotteen myynnin Suomessa. Essure on poistunut myös EU:n markkinoilta, mutta Yhdysvalloissa se on edelleen myynnissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Ei ole tutkimuksia, joissa olisi osoitettu, että naisten raportoimat oireet johtuisivat Essuresta. Toisaalta on myös vaikea todistaa tieteellisesti, että ne eivät johdu, sanoo ylilääkäri ja professori Seija Grenman Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Hän on myös Suomen Gynekologiyhdistyksen puheenjohtaja.

Grenmanin mukaan implantteja ei tarvitse poistaa, jos naisella ei ole mitään oireita. Jos oireita on ja potilas epäilee niiden syyksi Essurea, hän saa lääkäriltään lähetteen naistentautien poliklinikalle.

– Erikoislääkäri arvioi tilanteen. Tarvittaessa mikroimplantit ja molemmat munanjohtimet poistetaan leikkauksessa.

Mikroimplantit on asetettu munanjohtimiin hysteroskopiassa eli kohdun tähystyksessä emättimen kautta. Toimenpide on voitu tehdä poliklinikalla, ja se on kestänyt lyhimmillään vain muutaman minuutin.

Seuraavien kolmen kuukauden aikana keho on muodostanut mikroimplanttien kanssa kudosesteen, joka on tukkinut munanjohtimet. Tällöin siittiöt eivät pääse munasoluun, joten hedelmöitystä ei voi tapahtua.

Implantit eivät sisällä hormoneja. Ne on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, polyetyleenikuidusta ja nitinolista, joka on titaanin ja nikkelin seos. Samaa materiaalia käytetään verisuoniin asennettavissa stenteissä.

Mikroimplantin sisältämä nikkeli on herättänyt epäilyksiä.

– Toisaalta ihminen saa nikkeliä ravinnosta moninkertaisen määrän verrattuna siihen, mitä mikroimplanteista mahdollisesti liukenee, Grenman sanoo.

Essure on ollut suomalaisten naisten yleisin sterilointimenetelmä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vuosina 2009–2014 asennettiin yhteensä 5 600 Essurea.

Naisten sterilisaatioita tehdään Suomessa noin 2 000 vuodessa.