Vesi imeytyy ruoansulatuskanavasta verenkiertoon ja sitä kautta äänihuulten limakalvoille. Äänityöläinen varustautuu töihin vesipullolla ja hörppää siitä säännöllisesti. Kotioloissa äänihuulia voi voidella apteekista saatavalla vesipiipulla eli muovisella inhalaattorilla.
3. Hengitä höyryä
Koska hengitysilma kulkee äänihuulten läpi, vesihöyry kostuttaa niitä. Kun vedessä on mukana pikkaisen suolaa, se myös hoitaa äänihuulia. Töissä äänihuulten kostutus onnistuu pitämällä mukana kuumaa vettä termospullossa ja hengittämällä pullon suusta höyryä.
4. Herättele hyrinällä
Hyvin lämmitelty ääni kestää päivän rasitukset paremmin. Hyrinät ja hyminät herättelevät äänentuottoelimet. Lisäpotkua lämmittelyyn saa pillittelystä: laita noin sentin levyisen pillin toinen pää suuhun, toinen vesilasiin sentin syvyyteen ja sano pilliin uu-uu useita kertoja.
5. Kesytä kramppi
Voimakas rasitus, mausteet ja hajut voivat saada kurkunpään kramppaamaan. Silloin ääni katoaa äkkiä ja tulee tukehtumisen tunne. Ääninhuulten salpaus menee nopeasti itsestään ohi. Ilman haukkominen pahentaa sitä. Kuvitellun kynttilän puhaltaminen, rauhallinen sisäänhengitys nenän kautta ja sihisevä uloshengitys auttavat.
6. Suojele ääntä
Kun flunssa käheyttää äänen, kannattaa pitää puheessa paussi tai pehmentää puhetta. Kuiskaaminen kuormittaa kurkunpäätä, jolloin ääni voi kadota. Höyryhengitys ehkäisee flunssakauden ääniongelmia. Melussa äänen voimakkuus kasvaa ja äänihuulet joutuvat koville. Sisätiloissa melu vähenee jo sillä, että sulkee väliovia.
Teksti Virve Järvinen, kuvitus iStock
Asiantuntijana Puheterapeutti Elina Parkkari, Bellafonia