Mainio – Jan Holmberg

Siedettävä määrä stressiä kuuluu työelämään – mutta missä menee raja ja miten stressiä voi lievittää?

Kysyin hoitajakollegoilta, miten he lievittävät stressiä. Keinoja on yhtä monta kuin hoitajiakin. Työnantajalla taas on ihan omat velvollisuutensa.

Kuva: Canva

Olen kysynyt hoitajakavereiltani, mitä he tarkoittavat stressillä. He vastaavat, että hoitajapulassa työhön kohdistuu yhä useampia ja monimutkaisempia vaatimuksia vähemmillä resursseilla. Silloin voimavarat hoitotyön tekemiseen ovat tiukoilla tai ne ylittyvät.

Hoitoalan ammattilaisina tiedämme, miten pitkittynyt ja kova stressitila on yhteydessä heikentyneeseen terveydentilaan, hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Muun muassa masennuksen, työuupumuksen, sepelvaltimotaudin ja diabeteksen riski kohoavat.

Mitä hoitajat ovat sitten tehneet lievittääkseen työstressiä? Työn kuormitusta on koetettu työryhmässä jakaa tasaisemmin tai työryhmän jäsenten osaamisten mukaan. On pyritty pitämään kynsin hampain kiinni tauoista ja sovittu keskeytysten vähentämisestä. On puhuttu siitä, miten palautuminen alkaa hetkestä, jolloin hoitaja sulkee työpaikan oven takanaan.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Työnantajan tehtävä on huolehtia työsuojelusta ja työterveyden ylläpitämisestä. Hoitajat ovat muistuttaneet siitä työnantajaa ja valvoneet asian toteutumista yhdessä luottamusmiehen kanssa. Sen vastapainona on tehty esimerkiksi työpaikkapyöräilyn kilometrikisa ja mietitty, miten stressiä voisi vähentää omatoimisesti vapaa-ajalla.

Moni on löytänyt voimakkaasti hoitotyöstä stressatessaan itsestään perfektionistin, katastrofiajattelijan tai miellyttäjän piirteitä, joita on lähtenyt itsessään tarkastelemaan.

Hoitajat kertovat rauhoittumis- ja rentoutumistaitojen opettelusta. Keinoja on yhtä useita kuin hoitajiakin. Yksi kuuntelee musiikkia, toinen joogaa, kolmas tekee hengitysharjoituksia. Joku lähtee lenkille ja joku sulkee aktiivisesti työasioat pois mielestä.

Kaikki hoitajakollegani ovat yhtä mieltä siitä, että siedettävä määrä stressiä jopa kuuluu työelämään. Se auttaa keskittymään töihin, ikään kuin terästäytymään vaativaa hoitotyötä varten. Samaan hengenvetoon he muistuttavat, että stressin kanssa saa olla työpaikalla tarkkana. Sopivan ja liiallisen työstressin ero on hoitotyössä kuin veteen piirretty viiva. 

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset