Millariikka Rytkönen

Vihan lietsontaa

Suomessa on ryhdytty synnyttämään viholliskuvia kansalaisjärjestöistä, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Vihapuhe ei ole vain puhetta. Se on tarkoituksellista viestintää, joka lietsoo vihaa ihmisryhmiä tai yhtä ihmistä vastaan. Pahimmillaan vihapuhe voi olla jopa rikoslaissa rangaistavaa. Meillä jokaisella on sananvapaus, mutta sananvapaudella on rajat.

Joulukuussa elinkeinoministeri Wille Rydman (ps) vertasi ay-liikettä mafiaan viestipalvelu X:ssä. Helmikuussa valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) puhui eduskunnassa ”sorto- ja solidaarisuusjärjestöistä” tarkoittaen ay-liikettä. Pari vuotta sitten Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vertasi ammattiliitto AKT:ta Lapuan liikkeeseen.

Me kaikki tiedämme, mihin sana mafia viittaa. Sillä tarkoitetaan väkivaltaista järjestäytynyttä rikollisorganisaatiota. Lapuan liike oli radikalisoitunut väkivaltainen äärioikeistolainen liike.

Ministerit ja yrittäjien edustaja halventavat ja demonisoivat ihan tavallisia ihmisiä. Tehyläiset ovat ihan tavallisia hoitajia, jotka ovat merkittävä osa suomalaista kokonaisturvallisuutta ja huoltovarmuutta pitämällä lopulta huolta meistä jokaisesta.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Sanoilla on merkitystä. Ne alkavat ennen pitkää muuttaa todellisuutta. On järkyttävää, että Suomessa on ryhdytty järjestelmällisesti synnyttämään viholliskuvia kansalaisjärjestöistä. Se on autoritääristä epädemokraattista toimintaa. Vihapuheen lietsonta ministereiden ja työnantajan taholta on pelottavaa.

Onko muualla Länsi-Euroopassa nähty, että elinkeinoministeri haukkuu kansalaisten ammattiyhdistysliikettä mafiaksi? Minusta kuvaus on järkyttävä eikä se kuvaa mitenkään tehyläisiä, jotka sydämestään auttavat työkseen muita ihmisiä.

Filippiinit on edelleen ay-aktiiveille yksi maailman vaarallisimmista maista. Tapasin viime lokakuussa Genevessä PSI:n kongressissa hyvin rohkean filippiiniläisen ay-aktiivin Annie Geron, joka on taistellut työntekijöiden oikeuksien puolesta diktaattoreita ­vastaan. Hän nousi lopulta julkisen alan ammatti­liiton johtoon maassa, jossa voi joutua edelleen tapetuksi vain siksi, että on ay-aktiivi. Geron on sanonut, ettei enää pelkää itsensä tai uransa puolesta, vaikka hänen oma henkensäkin on ollut uhattuna.

Samaan aikaan meillä Suomessa vallanpitäjien retoriikka laillista ay-liikettä kohtaan kovenee.

Sanat muuttavat todellisuutta. Vihapuheella on vaaralliset seuraukset, ja siksi sitä rajoitetaan Suomen laissakin.

Vapaa ammattiyhdistystoiminta on länsimaisen demokratian merkki, ja aidossa demokratiassa ja oikeusvaltiossa työntekijöillä on oikeus järjestäytyä. Me – sinä ja minä – olemme yhdessä Tehy ja alamme suurin ammattiliitto. Meissä on voimaa tehdä muutos.

Millariikka Rytkönen
Kirjoittajana

Millariikka Rytkönen

Tehyn puheenjohtaja

Tehyläinen, joka uskoo, että kaikki on mahdollista. Myös pyöröovesta hiihtäminen.

Katso kaikki kirjoitukset