Millariikka Rytkönen: Heippa hymyn kera

Hoitoalan hierarkian murtaminen lähtee meistä itsestä. Minä voin vaikuttaa siihen, ketä tervehdin ja kenelle hymyilen, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Kuva: Leena Louhivaara

Matka työvaatevarastolta pukukopeille oli pitkä. Käytävä tuntui jatkuvan loputtomiin. Tervehdin aina jokaista vastaantulijaa, vaikka tunsin harvan. Siviilivaatteissamme me olimme aina tuolla käytävällä ihmisiä ilman nimikylttiä ja titteliä. Silti kaikki eivät vastanneet tervehdykseen. Toiset taas olivat hämmentyneen iloisia siitä. Yhdestä heipasta hymyn kera.

Kahvia joimme pääsääntöisesti saman koulutustaustan omaavien seurassa. Vaikka taukotila oli rakennettu remontin yhteydessä kaikille ammattiryhmille yhteiseksi, lääkärit hommasivat omaan toimistoonsa jääkaapin ja kahvinkeittimen ja sairaalahuoltajat söivät eväsleipiään siivouskomerossa.

Sairaalan hierarkia ja valta eivät näyttäytyneet vain ruokasaleissa ja kahvihuoneissa. Rooleja haluttiin alleviivata ulkoasussa. Lääkäreille oli tärkeää vetää valkoinen takki työvaatteiden päälle. Suurissa taskuissa oli kuulemma niin kätevää kantaa kaikkea tarpeellista. Pelkkä muun henkilökunnan käyttämä paita ja housut -yhdistelmä ei ollut riittävä.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Turvahälyttimet, olkapäällä kulkevat viranomaispuhelimet, nimikyltit ja pursuilevat kynätaskut erottivat asiakkaat ja asiantuntijat toisistaan ja tekivät asiakkaista selkeän ulkopuolisia hoidon kohteita, joilla oli selkeä rooli – olla mahdollisimman vähän aktiivinen.

Ja siitäkin taistelimme sisäisesti, kuka sai käyttää vihreää mikrokuitua, kuka valkoista puuvillaa.

Vasta siirryttyäni sairaalamaailmasta järjestömaailmaan heräsin hoitoalan hierarkkisuuteen. Tehyn toimistolla titteleillä ja koulutustaustalla ei ollut mitään tekemistä sen kanssa, ketkä tervehtivät toisiaan tai kuka ruokailee kenenkin kanssa.

Hierarkian ja valtarakenteiden murtaminen lähtee meistä itsestä. Minä voin vaikuttaa siihen, ketä tervehdin, kenelle hymyilen. Kenelle puhun arvostavasti ja keneltä kysyn kuulumisia. Ketä katson silmiin ja kenen pöydälle unohtuneen kahvikupin lataan astianpesukoneeseen omani lisäksi.

Minä voin vaikuttaa siihen, että menen huikkaamaan niin sinne siivouskomeroon kuin lääkärien kansliaankin, että kahvihuoneessa olisi lomaltapaluupullaa ja tuoretta kahvia.

Minä voin vaikuttaa siihen, että sanon aina jokaiselle ihmiselle, jonka työssäni kohtaan, että hei, me ei ollakaan ennen tavattu. Mun nimi on Milla. Kuka sinä olet?

Lue lisää: ”Menin vahingossa lääkärien pöytään syömään” – Lukijat kertovat sote-alan nokkimisjärjestyksestä