Johanna Aatsalo

Päihdeongelmasta vaikeneminen ei auta ketään

Vaikeat asiat ovat juuri niitä, joista on tärkeintä puhua.

Kuva: Leena Louhivaara

Tammikuu on ollut monelle päihteetön nenänvalkaisukuukausi. Sen aikana on ollut mahdollisuus peilata tapojaan ja rutiinejaan sekä niiden vaikutusta elämäänsä. Tammikuuta enemmän on kuitenkin merkitystä sillä, mitä tapahtuu tipattoman jälkeen, kun alkaa normaali arki.

Helmikuun numerossa kerromme päihderiippuvuudesta. Aihe on työpaikoilla usein vaikea ja vaiettu. Alkoholin ja muiden päihdyttävien aineiden käyttöön ei ole helppo puuttua, vaikka niiden vaikutukset näkyvät työkyvyssä, ilmapiirissä ja ­potilasturvallisuudessa.

Vaikeat asiat ovat juuri niitä, joista on tärkeintä puhua. Toistuvat krapulat, väsymys, ärtyisyys tai hallitsematon ”juhliminen” voidaan ohittaa työyhteisössä sietämällä – niiden edessä ollaan liian usein hiljaa. Moni pelkää puuttua, koska asia on arka, tai ei tiedä, miten ilmiselvistäkään oireista kärsivää työkaveria voisi lähestyä. Moni epäröi kysyä, mitä sinulle oikeasti kuuluu, koska päihderiippuvainen on selittämisen ja peittelyn mestari, joskus vihainenkin.

Ongelmasta vaikeneminen pahentaa tilannetta eikä auta ketään: ei päihteistä kärsivää, ei työyhteisöä eikä potilaita, joita varten hoitotyötä tehdään.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Päihdeongelmien esiin nostaminen on välittämistä ja vastuunkantoa, ei syyttelyä tai rangaistusta. Se on kädenojennus avoimeen keskusteluun ja voi olla ratkaiseva askel raitistumisen tiellä.

Liian moni suomalainen raitistuu vasta hiekkahoidossa ­– eli haudassa. Arvioiden mukaan Suomessa on yli 300 000 päihdeongelmista kärsivää ihmistä, ja heillä on valtava joukko läheisiä ihmisiä, vanhempia, puolisoita, lapsia ja ystäviä.

En ole tavannut yhtäkään raitistunutta päihderiippuvaista, joka olisi ollut vihainen työkaverille tai läheiselleen siitä, että hänen ongelmaansa vihdoinkin puututtiin. Vaikeista asioista puhuminen on ensimmäinen askel kohti ratkaisuja. Meistä jokainen voi olla osa muutosta.

Rohkeaa ja välittävää helmikuuta!