Maria Ahvenainen

Haluan paikalle oikean hoitajan!

Potilaan tai asiakkaan kiukku on asia, jonka iso osa tehyläisistä on jossain vaiheessa uraansa kohdannut. Koska ryöpytys voi jättää jäljen, sitä ei pidä työyhteisössä ohittaa olankohautuksella.

Kuva: Leena Louhivaara

Potilaan tai asiakkaan kiukku on asia, jonka iso osa tehyläisistä on jossain vaiheessa uraansa kohdannut. Kun ihminen on sairas, suusta saattaa päästä ärräpäitä herkemmin kuin tavallisesti. Sama koskee läheisiä. Huolestuneet omaiset eivät aina ole viestijöinä parhaimmillaan. Avunpyynnöt voivat muuttua vaatimuksiksi ja kunniansa saavat kuulla ne ammattilaiset, jotka sattuvat olemaan paikalla.

Kun Tehy-lehti kysyi lukijoilta heidän kohtaamastaan asiattomasta käytöksestä, kävi ilmi, että se on välillä hyvin räikeää. Ammattitaitoa kyseenalaistetaan: Sinusta ei ole mitään hyötyä! Haluan paikalle oikean hoitajan! Haistatellaan: Lehmä! Huora! Kiroillaan, huudetaan, syytellään.

RYÖPYTYKSEN PÄÄLLENSÄ SAANUT tarvitsee tukea työyhteisöltä ja työnantajalta. Totuus nimittäin on, että haukkukin voi tehdä haavan.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Tehy-lehden haastattelussa Husin johtava psykologi Jan-Henry Stenberg painottaa, että hoitajat tarvitsisivat nykyistä enemmän koulutusta vaikeisiin vuorovaikutustilanteisiin. Se lisäisi hoitajien työhyvinvointia.

JOSKUS SUUTTUMUS MUUTTUU fyysiseksi väkivallaksi tai sen uhaksi. Sen tehyläiset tietävät valitettavan hyvin. Raivoamisen lisäksi työn palkkana voi olla lyönti.

Työtä on saatava tehdä ilman pelkoa väkivallasta. Nyrkkisääntö-kampanjassaan Tehy on vaatinut, että työnantajat noudattavat työsuojelulakeja ja takaavat mahdollisimman turvallisen työympäristön jokaiselle työntekijälle.

Liitto myös muistuttaa, että kaikki uhka- ja väkivaltatilanteet tulee ilmoittaa työnantajalle. Työnantajalla taas pitää olla selkeät käytännöt, miten toimitaan. Kampanjassa Tehy ajaa myös lakimuutoksia, jotta hoitajiin kohdistetusta väkivallasta rangaistaisiin kuten virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Kun väkivallan pelko vähenee, vähenevät myös sote-ammattilaisten stressi ja uupumus.