Tämänpäiväinen asiakas toivoo, että valmennuksen avulla hän saisi arkeensa lisää järjestystä. Että keittiössä ei olisi aina vastassa hometta kasvava astiaröykkiö ja että laskut olisi maksettu eräpäivään mennessä. Että hän pääsisi näyttämään koulussa, että oikeasti minä osaan.
Asiakas, nuori mies, vispaa jalkaansa koko vastaanoton ajan. Hän on lukenut aiheesta ja tietää, että ADHD-henkilön aivoissa on erilaisuutta niin sanottuihin neurotyypillisiin verrattuna. Hänen kanssaan pääsemme nopeasti keskustelemaan siitä, miten hän voi saavuttaa tavoitteensa.
Osan kanssa juttelen useamman kerran ihan muista asioista. Toisia ärsyttää, toisia itkettää, jollakin on niskassaan vuosikausien puhumattomat surut. Nenäliinoja kuluu. Ajallaan päästään asioihin, jotka yhdistävät miltei jokaista asiakasta. Arjenhallintaan. Toiminnanohjaukseen. Opiskeluun. Lääkitykseen. Työelämään. Tavalliseen elämään, jossa käydään kaupassa, tehdään ruokaa, keitetään illalla teetä voileivän kaveriksi ja katsotaan perjantaisin Vain elämää.
Annan nuorelle miehelle kotitehtäväksi miettiä, haluaako hän pitää siivouspäivän kerran viikossa vai hajauttaa tekemistä useammalle päivälle. Hän kirjaa tehtävän itselleen puhelimeen ja laittaa siitä hälytyksen. Tarkennan tehtävänantoa: ”Mieti asiaa siltä kannalta, mikä on sinulle itsellesi tarpeeksi? Mikä riittää juuri sinulle?” Jalan liike pysähtyy hetkeksi.
Asiakkaan lähdettyä jään miettimään omaa kysymystäni, havahdun. Milloin olen kysynyt viimeksi itseltäni samaa? Tai kollegalta, puolisoltani?
Mikä on tarpeeksi? Mikä riittää juuri sinulle, huolimatta kenenkään muun ajatuksista, tavoista tai mielipiteistä?
Saara Pasanen on sairaanhoitaja ja neuropsykiatrinen valmentaja, joka nauttii tarinoista, ihmisten kohtaamisesta ja vavahduttavasta musiikista.