Emmi Suomalainen

Aivoni menivät umpisolmuun työkavereiden viljelemistä lyhenteistä – onneksi pääsin koulutukseen

Työpaikkani hienous on, että myös me hiljattain aloittaneet hoitajat pääsemme täydentämään osaamistamme, kirjoittaa Emmi Suomalainen kolumnissaan.

Kun aloitin viime kesänä työt psykiatrisessa avohoidossa, aivoni menivät heti kättelyssä umpisolmuun erilaisista lyhenteistä. Esimerkiksi työkavereiden puheissa tämän tästä vilisseet DKT, CRT ja KLT olivat minulle entuudestaan täysin tuntemattomia.

Toistaiseksi tutuimmaksi minulle on tullut erityisesti epävakaasta persoonallisuushäiriöstä kärsivien hoitoon tarkoitettu DKT eli dialektinen käyttäytymisterapia – ei vähiten siksi, että aloitin juuri kyseisen menetelmän opinnot.

Kolmen ensimmäisen intensiivisen koulutuspäivän aikana opiskelimme muun muassa käyttäytymisterapian perusteita, tunne-elämän epävakauden syntymekanismeja sekä DKT-terapian rakennetta.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Parhaiten koulutuksesta on jäänyt mieleeni käyttäytymisen kaikenkattava määritelmä: Kaikki mitä ihminen tekee, on käyttäytymistä, ja vain silloin kyse ei ole käyttäytymisestä, jos kuollut ihminen tekee sitä paremmin kuin elävä. (Mietin, ovatko kuolleet parempia missään muussa paitsi mullan alla makaamisessa?)

Maailmaa mullistavalta ajatukselta on tuntunut myös se, että erilaista käyttäytymistä voi ”määrätä” lääkkeiden tavoin. En ollut ikinä ajatellut, että jotakin käyttäytymistä voisi olla liikaa tai liian niukasti. Vaikka mitä muuta esimerkiksi huumeidenkäyttö, viiltely tai eristäytyminen lopulta on kuin liiallista tai liian vähäistä käyttäytymistä?

Nykyisen työpaikkani hienous on, että myös me hiljattain aloittaneet hoitajat pääsemme halutessamme täydentämään osaamistamme.

Ja ne lyhenteetkin ovat tulleet tutuiksi. CRT:n olen oppinut tarkoittavan kognitiivista remediaatioterapiaa. Se on eräänlaista ”aivojumppaa”, kuten kyseistä terapiamuotoa työssään käyttävä kollega osuvasti tiivisti. KLT on puolestaan kognitiivista lyhytterapiaa.

Työntekijöiden erilaiset taustat tuottavat tarvetta lisäkoulutukselle. Minun aikoinaan käymäni ensihoitajatutkinto ei tarjoa parasta mahdollista tietopohjaa nykyiseen työtehtävääni, eikä sen kuulukaan tarjota.

On tyystin oma vikani, että olen halunnut kiivetä pylly edellä puuhun ja tehdä kaiken vaikeimman kautta. Ehdottoman kiitollinen olen siitä, että se on tehty mahdolliseksi enkä ole saanut kovin paljon tikkuja takalistooni. Ja onhan minulla pinsetit.

Emmi Suomalainen on sairaanhoitaja ja sanataiteen opiskelija, jota kiinnostavat ihmisyyden mysteerit. Siksi hän pysähtyy mielellään asiakkaidensa tarinoiden äärelle.

Emmi Suomalainen.
Kirjoittajana

Emmi Suomalainen

Olen sairaanhoitaja ja sanataiteen opiskelija, jota kiinnostavat ihmisyyden mysteerit. Siksi pysähdyn mielelläni asiakkaiden tarinoiden äärelle.

Katso kaikki kirjoitukset