Mainio – Jan Holmberg

Miten varaudun keikkasairaanhoitajana kiireiseen työvuoroon?

Keikkasairaanhoitajan työ on monipuolista ja haastavaa, sillä jokainen työvuoro voi olla erilainen ja odottamattomia tilanteita voi ilmetä milloin tahansa. Erityisesti kiireiset ja stressaavat työvuorot voivat asettaa suuren paineen ja vaatia hyvää valmistautumista.

Kuva: Canva

Ennen työkeikkaa olisi tärkeää saada mahdollisimman paljon tietoa tulevasta työympäristöstä, potilaista ja odotettavissa olevista tehtävistä. Tiedustelen muilta keikkasairaanhoitajilta, mitä työpaikalla yleensä tehdään työn sujuvoittamiseksi kiiretilanteissa. Toki kysyn tarvittaessa lisätietoja myös työpaikalta.

Raportin saatuani priorisoin hoitotyön tehtävät. Kiirevuoroissa se on yksi tärkeimmistä taidoistani. Siksi pyrin nopeasti tunnistamaan ja neuvottelemaan kollegoideni kanssa kiireellisistä ja tärkeistä työtehtävistä sekä niistä, jotka voivat odottaa. Näin voimme keskittyä ensisijaisiin tehtäviin ja järjestellä päivän sujumaan paremmin.

Työvuoron alettua pyrin keskittymään vain oleelliseen ja olemaan läsnä potilaiden perustarpeiden äärellä. Vältän turhaa multitaskaamista, vaikka se houkutteleekin. Keikkasairaanhoitajana on välillä myös vaikea sanoa ei.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Kiireen keskellä voi olla houkutus suostua kaikkiin pyyntöihin ja tehtäviin. Mutta. Perusteltu keskittyminen oleellisiin hoitotyön asioihin auttaa toimimaan tehokkaasti ja vähentämään hoitovirheiden riskiä.

Edelliseen asiaan liittyen kiiretilanteissa kommunikointi hoitotiimin kanssa on keikkasairaanhoitajalle erityisen tärkeää. Ilmoitan heti, jos koen tarvitsevani apua ja lisätietoja tai en tunne talon tapoja.

Olen avoin keskustelulle, autan muita ja otan aktiivisesti osaa tiimityöhön. Tehokas kommunikointi auttaa välttämään turhia epäselvyyksiä ja parantaa työporukan kesken yhteen hiileen puhaltamista potilaan parhaaksi.

Varsinkin keikkasairaanhoitajana kiirevuoroissa voi olla houkutus unohtaa omat tarpeet ja keskittyä pelkästään potilaiden hoitamiseen. Haluathan tulla palkatuksi myös tulevaisuudessa työkeikoille. Omaa hyvinvointia ja kierrosten laskemista työvuoron aikana ei ole silti syytä vähätellä.

Myös keikkasairaanhoitajan on muistettava pitää tarvittavat tauot. Kiirevuoroissakin otan lakisääteisten taukojen lisäksi pieniä hetkiä itselleni, jolloin kerään voimia ja rentoudun hetkeksi. Käytän siihen pari minuuttia vaikkapa kirjaamisten välissä, odottaessani hoitokokouksen alkamista tai potilaiden toimenpiteiden välissä.

Riittävä lepo ja palautuminen eivät ala vasta stressaavan kiiretyövuoron jälkeen. Pyrin varmistamaan, että olen levännyt hyvin ennen kiireistä työvuoroa. Kiinnitän huomiota unen laatuun ja pyri luomaan rutiineja, jotka auttavat minua rentoutumaan ja palautumaan työpäivän jälkeen. Se on toisinaan kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Onneksi stressinhallintaa voi treenata. Olen opettelut erilaisia stressinhallintatekniikoita, kuten syvähengitystä, mindfulnessia ja lyhyitä rentoutumisharjoituksia. Näiden avulla rauhoitan mieltäni pitkin työpäivää ja työvuorojen välissä. Tämä voi kuulostaa hassulta, mutta nämä keinot toimivat ainakin omalla kohdallani.

Keikkasairaanhoitajan työ voi olla vaativaa, mutta hyvällä valmistautumisella ja oman hyvinvoinnin huomioimisella selviytyy kiireisistä ja stressaavista työvuoroista. Jokainen työvuoro tarjoaa mahdollisuuden oppia ja kehittyä hoitajana, joten kannattaa olla avoin itsereflektiolle ja jatkuvalle kehittymiselle.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset