Veera Kamaja

Tutkimuksen maailma vei ensihoitajan mukanaan – ”Sote-alalla meidän pitäisi olla sujut tutkitun tiedon kanssa”

Jotkut ihmiset suhtautuvat tutkimuksiin kuin ne olisivat todellisuudesta irrallaan olevaa puuhastelua, kirjoittaa Veera Kamaja.

”Sun kaikki väitteet perustuu johonkin helvetin tutkimuksiin.” 

Tämän somekommentin oli saanut Tiktokissa eräs eurovaaliehdokas. Hän oli nostanut sen ylpeästi kampanjaansa myöntäen, että näin tosiaan on: hänen väitteensä perustuvat tutkimuksiin. Haukkujan mielestä väitteiden olisi kai pitänyt perustua ”oikeaan elämään” – ikään kuin se olisi ristiriidassa tutkimuksen kanssa.

Vastikään maaliin saattamissani yamk-opinnoissa olen päässyt sukeltamaan tutkimuksen teon maailmaan. Oma tutkimukseni käsitteli ensihoitajien kokemaa väkivaltaa ja siitä toipumista, ja se julkaistiin toukokuussa Journal of Occupational Medicine and Toxicology -lehdessä. Opintojen aikana jokin päässäni naksahti, ja tutkimuksen maailma vei minut mukanaan. Samalla huomasin, kuinka kummallisella tavalla jotkut ihmiset suhtautuvat tutkimuksiin: ikään kuin ne olisivat todellisuudesta irrallaan olevaa puuhastelua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sosiaali- ja terveysalalla meidän pitäisi olla sujut tutkitun tiedon kanssa, toteutammehan työssämme jatkuvasti muun muassa Käypä hoito -suosituksia. Silti itse tutkimukset saattavat tuntua vierailta ja jopa turhilta käytännön työn kannalta. Jokainen on varmasti kohdannut kollegoita, jotka tekevät asioita jollakin muulla tavalla kuin tutkittuun tietoon perustuvan ohjeistuksen mukaisesti. Miksi oikein vierastamme tutkimuksia?

Olet saattanut törmätä myös ihmiseen, joka vetoaa toimintansa tai mielipiteensä perustuvan johonkin yksittäiseen tutkimukseen. Yksi tutkimus on harvemmin kuitenkaan totuus, jonka pohjalta voi tehdä suuria yleistyksiä. Merkittävämpää on jonkin aiheen ympärille muodostunut tutkimuskirjo: samasta aiheesta voi olla näyttöä sekä puolesta että vastaan.

Medialukutaito on sana, jota toistellaan nykyään paljon, ja sitä tarvitaan myös tutkimuksien ymmärtämisessä. Kaikkia lööppien uutisoimia tutkimuksia ei kannata ottaa koko totuutena.

Kannustan lueskelemaan ihan oikeita tutkimusartikkeleita. Ne saattavat olla aluksi hieman vaikeaselkoisia, mutta mielenkiintoisen aiheen löytyessä ne tempaavat mukaansa. On kivaa – ja ammattimaista – tietää vaikkapa se, mitä tutkimusnäyttö kertoo adrenaliinin hyödyistä elvytyksissä.

Kirjoittaja on sairaanhoitaja-ensihoitaja, joka kuvittelee aina olevansa televisiosarjassa heittäessään hyvää vitsiä työparin kanssa ambulanssilla ajellessaan.

Veera Kamaja.
Kirjoittajana

Veera Kamaja

Kirjoittaja on sairaanhoitaja-ensihoitaja, joka kuvittelee aina olevansa televisiosarjassa heittäessään hyvää vitsiä työparin kanssa ambulanssilla ajellessaan.

Katso kaikki kirjoitukset