Me unen odottelijat emme tosiaan ole yksin. Suomessa joka kolmas kärsii tilapäisistä univaikeuksista ja joka kymmenes potee kroonista, pitkään jatkuvaa unettomuutta. Huonosti nukkuvia on joka työpaikalla, ja vuorotyö lisää uniongelmien riskiä.
Kroonisessa unettomuudessa koko elämästä voi tulla sumuista. Unettomuus syö sisältä ja ulkoa, kuvasi eräs vuorotyöläinen. Sumuun myös tottuu. Vuosikausia vuorotyötä tehnyt ei välttämättä edes huomaa unettomuutensa vakavuutta.
Uniongelmien kavala kaveri on stressi. Yhdessä ne lietsovat toisiaan ja luovat vankkaa pohjaa uupumukselle.
Korona-aikaan stressiä on riittänyt. Poikkeustilanne on aiheuttanut työpaikoilla psyykkistä ja fyysistä kuormaa, jota puretaan vielä pitkään. Neuvoja selviämiseen ja tilanteen ymmärtämiseen antaa psykologi ja työnohjaaja Tarja Nummelin Tehy-lehden numerossa 8.
Unettomuudesta haastattelimme lähihoitaja Sanna Olanderia. Hän on kehittänyt monia keinoja unen houkutteluun. Yksi niistä on keinuminen. Tasainen liike rauhoittaa ja valmistelee uneen.
Unettomuuden hoitaminen on usein yksilöllistä ja vaatii monenlaisia kokeiluja. Yhdelle toimii kelluminen, toiselle keinuminen. Minulle yksi apukeino on ystäväni opettama lause: ”En ajattele sitä tänään, ajattelen sitä huomenna.” Yön pimeydessä käyn läpi mieltäni vaivaavat asiat yksi kerrallaan ja siirrän jokaisen eteenpäin. Tiedän, että aamulla ne kaikki tuntuvat pienemmiltä.
Lue lisää:
Vuorotyöläisen unettomuutta voi hoitaa ilman lääkkeitä
Tuore tutkimus: terapia ja lääkkeet yhtä tehokkaita unettomuuden hoidossa