Pitää hoitaa juurisyitä, kuten työterveyspsykologi Tiina Koivisto sanoo tässä jutussa. Jos jatkuva työstressi kalvaa, vastuu sen helpottamisesta ei saa jäädä yksittäisen työntekijän harteille.
Jokainen voi edistää hyvinvointiaan ja vaikuttaa työpaikan ilmapiiriin, mutta työnantajalla on aivan omanlaisensa vastuu. Sen täytyy huolehtia lakien ja työehtosopimuksen noudattamisesta. Sillä on velvollisuus pitää huolta yhdenvertaisuudesta ja toimia, jos töissä on esimerkiksi häirintää tai epäasiallista kohtelua.
Työstressin juurisyiden kaivaminen ja kitkeminen ei usein ole helppoa, mutta Tiina Koivisto tarjoaa luottavaisen ajatuksen: ihmisten luomat ongelmat ovat ihmisten ratkaistavissa.
Joukkovoima auttaa, jos rakenteet kaipaavat ravistelua. Kun kuulut ammattiliittoon, et jää yksin työpaikan ongelmatilanteissa.
Luottamusmies on yksi liittoon kuulumisen tärkeä etu. Hän tuntee säännöt, määräykset ja sopimukset. Häneen voi olla yhteydessä, ja hänen tehtävänsä on perehtyä työpaikan arkeen ja olla mukana tukemassa hyvinvointiasi. Jos työpaikalla ei ole luottamusmiestä, apua antaa Tehyn työsuhdeneuvonta.
Liian usein työstressiin, ja etenkin uupumukseen, liittyy yhä yksin jäämistä ja häpeää. Niiden vuoksi apua ongelmiin saatetaan hakea pitkäänkin vapaa-ajalta eikä työmaalta.
Töissä kannattaa kuitenkin muistaa sama kuin ryhmäliikunnassa: jos omia reisiä polttelee, polttelee luultavasti jo naapurillakin, vaikka sitä ei naamasta näkisi.
Kun yksi uskaltaa avata suunsa työpaikan ongelmista, asioita voidaan alkaa viedä eteenpäin yhdessä.