Jääkiekko yhdistää meitä suomalaisia. Kun urheiluselostaja Antti Mäkinen vieraili legendaarisessa kanadalaisessa jääkiekko-ohjelmassa, hän avasi suomalaisten toukokuun viimeisiä päiviä näin: ”Jääkiekko on Suomen seuratuin laji. Nyt kukaan ei riitele, vaan kaikki juhlivat mestaruutta.”
Olin Suomi–Ruotsi-pelin aikana Wienissä Itävallassa, jossa edustin Suomea STTK:n delegaatiossa ETUCin kongressissa eli palkansaajaliikkeen korkeimmassa päättävässä elimessä Euroopassa. 600 osallistujaa 38 eri maasta ja 90 eri järjestöstä on Euroopan työntekijöiden voimakas yhteinen ääni EU-päätöksenteossa. Yhtenä iltana 18 SM-tason MM-kaukalon ensikertalaista voitti 21 ruotsalaista NHL-tähteä, ja sen kunniaksi lauloin länsinaapurin edustajille Den glider in -viisun Wienin yössä. Seuraavana aamuna ruotsalaiset onnittelivat meitä hymyillen ja jatkoimme kongressia päämääränämme kaikille eurooppalaisille työntekijöille reilu yhteiskunta. Olimme jälleen samaa joukkuetta.
Myös Itävallan presidentti Alexander Van der Bellen kävi kongressissa, vaikka maassa oli meneillään sisäpoliittinen kriisi. Hänen sanansa iskivät tajuntaan: ”Jos ammattiliittoja ei olisi, ne pitäisi keksiä!” Hänen viestinsä jatkoi Nobel-palkitun, yhdysvaltalaisen taloustieteilijän Joseph Stiglitzin viestiä: ”Yhdysvalloissa kaikkien mahdollisuus menestymiseen on myytti. Menestys on riippuvainen lähtökohdista ja vanhempien maksukyvystä.” Stiglitz muistutti, että Pohjoismaissa korkea järjestäytymisaste kulkee käsi kädessä hyvinvoinnin ja korkeiden palkkojen kanssa. Hän totesi, että työntekijöiden ja työnantajien välillä on luonnollinen epätasapaino ja sitä tasapainottamaan tarvitaan ay-liike ja vahva neuvotteluoikeus.