Millariikka Rytkönen: Hyvällä hoidolla on hintansa

Mitään emme saa vain nätisti pyytämällä, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja.

Välähdyksiä suomalaisesta hyvinvointivaltiosta syksyllä 2019:

Uuden lastensairaalan hoitajat kirjoittivat sairaalan johdolle kirjeen vakavista huolistaan, jotka koskevat niin potilasturvallisuutta kuin omaa jaksamista. Kun mitään ei tapahtunut, hoitajat ottivat yhteyttä aluehallintovirastoon ja mediaan. Toimialajohtaja Jari Petäjä vastaa toimittajalle Ylen MOT-ohjelmassa: ”Varmasti on kyseessä tunne”. Tunne.

Pohjois-Karjalan Siun soten piti olla muutoksen lippulaiva Suomessa, mutta sen talous on yhtä kuralla kuin liian monen muunkin sairaanhoitopiirin. Toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen näkee parhaimmaksi kuvata henkilöstölleen tiukkasanaisen videotervehdyksen. ”Suunnan on muututtava. Tulosvastuu on saatava todelliseksi.” Toimitusjohtaja linjaa, että talouden parantaminen onnistuu vain niin, että ”koskaan ei löysätä” ja ”heikkoihin työsuorituksiin” tulee puuttua viipymättä.

Ote Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vuoden 2018 toimintakertomuksesta: ”Merkittävin kasvu edellisvuoteen verrattuna on tapahtunut mielenterveyteen liittyvissä sairauksissa; työterveyshuollon tilastot osoittavat kasvun olleen lähes 10   000 poissaolopäivää.” Trendi on jatkunut koko kilpailukykysopimuksen ajan. Kun yksi poissaolopäivä maksaa 300 euroa, lisähintalapun suuruus on kolme miljoonaa euroa.

Kaksi tutkijaa selvitti, mitä Suomen rikkaat todella ajattelevat. Professori Anu Kantola ja akatemiatutkija Hanna Kuusela haastattelivat 90 varakasta suomalaista, ja näiden huipputuloisten kommentteja julkaistiin Helsingin Sanomissa. Eräs haastateltu yrittäjä linjasi: ”En mä tuota ammattiyhdistysliikettä, mä en kyllä, kyllä se jotenkin pitäisi räjäyttää.”

Posti on tehnyt hyvää tulosta ja kasvattanut liikevaihtoaan paketti- ja verkkokaupassa. Samalla se ilmoitti siirtävänsä pakettilajittelun halvemman työehtosopimuksen piiriin marraskuusta alkaen alentaen 700 työntekijän palkkaa 30 prosenttia. Postin törkeä tes-shoppailu nousi otsikoihin ja miljoonan euron vuositulot saava toimitusjohtaja yritti pestä kasvonsa luopumalla kahden kuukauden palkastaan.

Pääministeri Rinne visioi Ylelle, kuinka postinjakajat voisivat olla mahdollisesti osana sote-ratkaisua. ”22 000 postilaista kulkee maakunnissa viemässä postia. Kyse ei ole hoitotyöstä vaan siitä, voidaanko julkista palvelua laajentaa niin, että kurkataan ikkunasta, onko kaikki hyvin. Ja jos ei, niin he kysyvät, miten voi auttaa?”

Tehyläinen lastenhoitaja lähettää minulle tilinauhansa. Hänen vastuullaan päiväkodissa on meidän vanhempien arvokkain ja korvaamattomin: lapsemme. Mitä saa 36 vuoden työkokemuksella? Tehtäväkohtainen palkka, henkilökohtainen lisä, työkokemuslisät ja määrävuosilisä. Lastenhoitaja saa käteen 1 550,71 euroa.

Työehtoneuvottelujen ensimmäiset löylyt lyödään nyt lokakuussa teknologiateollisuudessa. Keväällä on meidän tehyläisten vuoro nostaa lämpöä omilla neuvottelulauteillamme. Mitään emme saa vain nätisti pyytämällä. Emme, vaikka hallitusohjelma ja pääministerin lausumat tukevat palkkatasa-arvon edistämistä.

Ensi kevään neuvottelukierros hoidetaan yhteistyössä SuPerin kanssa – niin liitoissa kuin paikallisesti työpaikoillakin. Ensisijaisesti me neuvottelemme, mutta neuvottelijat voivat saavuttaa tuloksia vain tehyläisten tuella ja voimalla. Muistetaan, että hyvällä hoidolla on hintansa.