Mainio – Jan Holmberg

Itseään hellivä hoitaja voi työssään paremmin

Itseään hellivällä hoitajalla on paremmat lähtökohdat pitää hyvää huolta potilaistaan

Kuva: Canva

Olen pitänyt vähän taukoa keikkasairaanhoitajan töistä. Välillä kaipaan akuuttiosaston vilinää ja vilskettä. Mietin erityisesti lyhyitä hetkiä taukohuoneessa ja kannan huolta hoitajien jaksamisesta keskellä syvenevää hoitajapulaa.

Muistan, kun istuin eräänä päivänä hoitajien kahvihuoneessa ja kuulin mielenkiintoisen keskustelun. Kaksi hoitajaa keskusteli siitä, kuinka tärkeää on pitää huolta omasta jaksamisesta työssä. He puhuivat siitä, kuinka hoitajat usein unohtavat huolehtia itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan, kun he työskentelevät pitkiä päiviä ja käsittelevät työssään haastavia tilanteita.

Toinen hoitaja kertoi, että hän oli aloittanut joogan harrastamisen, jotta voisi rentoutua paremmin ja vähentää stressiä. Hän kertoi, että vaikka alku oli ollut haastava, hän tunsi joogan avulla löytävänsä rauhaa ja rentoutta, jota hän tarvitsi työssään. 

Toinen hoitaja vastasi pitävänsä nykyisin parempaa huolta ruokavaliostaan ja unestaan. Hän oli huomannut, että syödessään terveellisesti ja nukkuessaan riittävästi, hän jaksoi paremmin töissä ja hänen mielialansa oli korkeammalla. Ainoa mutta oli vuorotyön ja perhe-elämän yhdistäminen. Unirytmin kanssa oli jatkuvaa tasapainoilua. 

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Keskustelu hoitajien kahvihuoneessa oli tärkeä muistutus siitä, että hoitajat tarvitsevat huolenpitoa ja tukea työssäjaksamiseen. Työ on usein raskasta ja vaativaa. Siksi itsestä on pidettävä hyvää huolta ja raivattava sille oma aikansa niin työpäivästä kuin vapaa-ajastakin.

Itsestään huolta pitävällä ja itseään hellivällä hoitajalla on paremmat lähtökohdat pitää hyvää huolta potilaistaan. Valmista reseptiä tähän ei ole olemassa. Yksi rentoutuu hevimusiikkikonserteissa, toinen metsävaelluksilla ja kolmas sohvalla lempisarjoja katsoen tai e-kirjaa kuunnellen.

Tiedän kokemuksesta senkin, että kolmivuorotyötä tekevän hoitajan sosiaaliset suhteet näivettyvät helposti. Siksi olisi tärkeää jaksaa pitää yhteyttä ystäviin ja tuttaviin. Kurjinta on, kun perheenjäsenet kuvaavat hoitajaa ”aina väsyneenä”.

Läheisillle ihmisille pitäisi kuitenkin järjestää riittävästi aikaa. Mukava yhdessä tekeminen kun voi auttaa unohtamaan työasiat ja rentoutumaan.

Itse asiassa tiedämme tutkimuksistakin, että hyvinvoivat työntekijät tekevät työnsä paremmin ja tehokkaammin. He jaksavat venyä vaikeimmissakin tilanteissa, jos niiden jälkeen huolehditaan riittävistä lepoajoista ja muista palkkioista. Siksi jokaisen hoitajan tulisi muistaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan, mutta myös jokaisen työnantajan tulisi tukea työssäjaksamista parhaalla mahdollisella tavalla.

Lopuksi haluan antaa jokaiselle hoitajalle vinkin: pidä itsestäsi huolta sitä tiukemmin, mitä vaikeammaksi hoitajapuutokset työvuorolistalla yltyvät. Hyvä terveytesi ja tasapainoinen hyvinvointisi ovat korvaamattoman tärkeitä asioita meille kaikille.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset