Vuoden johtaja Marina Kinnunen: Jos on tehty väärin, siitä pitää oppia

Hoitajataustainen Marina Kinnunen johtaa Vaasan sairaanhoitopiiriä.

Kuvateksti
Marina Kinnunen on saanut kiitosta siitä, että ottaa henkilöstön mukaan muutosten valmisteluun ja kuuntelee aidosti. Kuva: Mikko Lehtimäki

1. Olet edennyt sairaanhoitopiirin johtajaksi asti. Mitä se on vaatinut?

Asetan itselleni tavoitteita, joita kohti kuljen. Se tulee perusluonteestani. Olen aina opiskellut työn ohella. Graduni ja väitökseni ovat kytkeytyneet työhöni: olen tutkinut ilmiöitä, jotka ovat liittyneet työhön, ja tulokset ovat samalla auttaneet kehittämään organisaatiota. Johtaminen kiinnostaa minua. Nyt olen sellaisessa tehtävässä, johon olen pitkään halunnut.

2. Määräaikaisuudet keskus­sairaalassa ovat lähes puolit­tuneet sinä aikana, kun olet toiminut ­johtajana. Tämä oli yksi syy, miksi ­alaisesi ­ehdottivat sinua vuoden tehyläiseksi­ johtajaksi. Miksi halusit vähentää ­määräaikaisuuksia?

Perehdyin asiaan perin pohjin, kun ­sairaala oli käräjäoikeudessa ja hovi­oikeudessa ketjuttamisen ja raskaus­syrjinnän vuoksi. Heräsin siihen, että meidän on pakko muuttaa käytäntöjämme, ja lähdimme organisaatiossa muuttamaan henkilöstöpolitiikkaa. Jos on tehty väärin, siitä pitää oppia. Perustimme uusia toimia, vaikkei henkilöstömäärä sinänsä noussut. Ennen sijaiset solahtivat osaksi perusmiehitystä. Nykyään meillä on HPY eli hoidon palveluyksikkö, jonne vakituiset sijaiset palkataan.

3. Miten henkilöstön hyvinvointi vaikuttaa sairaalan tulokseen?

Se vaikuttaa paljon. Sairaanhoitopiirin päivitetyssä strategiassa lukee, että etsimme keinoja työntekijöiden hyvinvoinnin parantamiseksi. Asia on huolestuttanut minua viime vuosina, koska säästöpaineet ovat valtavat. Maakunta­uudistus ei tuo lisää rahaa, päinvastoin.

Näen, että henkilöstöllä on sekä oikeuksia että velvollisuuksia. Avoin aito keskustelu johdon kanssa on tärkeää, ja meidän on yhdessä löydettävä uusia, parempia tapoja tehdä töitä. Hoitajat tuntevat oman työnsä parhaiten ja osaavat luoda uusia työtapoja.

4. Millainen johtaja olet?

Päämäärätietoinen. Olen vaativa, mutta en kyttää enkä vahdi. Tärkeintä on, että työt tulevat tehtyä, muuten annan vapaat kädet. Olen empaattinen – en luo pelon ilmapiiriä, vaan kuuntelen ja olen valmis muuttamaan mielipidettäni. Toivon, että minulle annetaan palautetta. Osaan myöntää, jos olen väärässä.

5. Olet tehnyt pitkään töitä potilasturvallisuuden puolesta. Miksi HaiPro-ilmoitus kannattaa täyttää?

Poikkeama on mahdollisuus kehittää toimintaa. Jokin asia voi tuntua hoitajasta pieneltä, mutta jos sama asia toistuu monessa yksikössä, siitä tulee iso. Jos se saadaan korjattua, vaikutus on suuri.

6. Miksi hoitotyön johtajia tarvitaan?

Hoitajat ovat organisaation suurin ammattiryhmä. Hoitotyön johtajia tarvitaan ehdottomasti. Meillä Vaasassa on selvä linja: lääkärit johtavat lääkäreitä ja hoitajat hoitajia. Yhdessä tavoitteemme on potilaiden paras.

7. Toimit myös sote-muutosjohtajana. Millaista osaamista sote vaatii hoitotyön esimiehiltä ja johtajilta?

Kun lakeja ei vielä ole, tilanne vaatii alituista kykyä seurata kokonaisuutta. Uskon, että esimiehet pärjäävät, vaikka toimintaympäristö muuttuu: Perusterveydenhuolto, sosiaalihuolto ja erikoissairaanhoito tulevat olemaan lähempänä toisiaan. Asiakaslähtöisyys ja kilpailu astuvat kuvioon. Luulen, että tämä odotusajan epävarmuus on pahempaa kuin lopputulos.

 

Marina Kinnunen, 41

  • Vuoden tehyläinen johtaja 2018.
  • Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja. Koulutukseltaan sairaanhoitaja ja kauppatieteiden tohtori.
  • Työskennellyt Vaasan keskussairaalassa sairaanhoitajana, potilasturvallisuuden projektikoordinaattorina, laatupäällikkönä ja johtaja­ylihoitajana.
  • Palkittu Venny Snellmanin tunnustuspalkinnolla 2008 ja potilasturvallisuuden ansiomerkillä 2017.
  • Perheeseen kuuluu puoliso, kaksi lasta ja koira.
  • Harrastaa juoksemista, kuntosalia ja koiran ulkoiluttamista.