Työntekijöiden edustaja: Esperin hoitajat pettyivät – taustalla olikin vain voitontavoittelu

Työsuojeluvaltuutettu Poika-Mies Riionsaari haluaa, että Esperi Caren johto kuuntelee työntekijöitä.

Kuvateksti
Työsuojeluvaltuutettu Poika-Mies Riionsaari vaatii vanhustenhoitoon parempia palkkoja ja pysyvää henkilökuntaa. Kuva: Pia Inberg

1. Miltä vanhustenhoidosta käytävä ­keskustelu näyttää Esperi Caren työntekijöiden näkökulmasta?

Työntekijät kokevat pettymystä, kiukkua ja jopa vihaa. Olen työskennellyt Esperissä kuusi vuotta, ja työolosuhteita on vedetty koko ajan tiukemmalle. Työntekijät ovat olettaneet, että tiukkuus johtuu yhteiskunnallisesta tilanteesta, minkä vuoksi he ovat antaneet kaikkensa. Monille oli järkytys, että taustalla oli voitontavoittelu.

Yrityksen uuden johdon linja tuntuu lupaavalta. Suhtautuminen työntekijöihin on muuttunut ja avoimuus lisääntynyt. Muutos vie kuitenkin aikaa. Työntekijöitä on vaiennettu niin pitkään, että kestää aikansa ennen kuin he uskaltavat puhua. Henkilöstöllä on oltava tosiasiallisia mahdollisuuksia vaikuttaa yrityksen ja yksiköiden toimintaan.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

2. Mitkä ovat vanhustenhoidon ­suurimmat ongelmat henkilöstön kannalta?

Jos henkilöstömitoitus, asiakkaiden hoitoisuuden huomioon ottaminen ja henkilökunnan laatu saataisiin oikealle tolalle, vanhustenhoidon ongelmat vähenisivät merkittävästi. Henkilöstömitoituksessa ei ratkaise yksi luku, vaan määrään vaikuttaa se, miten paljon hoitoa vanhus tarvitsee.

Lähihoitajia on koulutettu työvoimakoulutuksena, mutta valitettavasti kaikki eivät sovellu alalle. Maahanmuuttajien ohjaaminen vanhustenhoitoon ei myöskään ole ongelmaton ratkaisu, jos heidän kielitaitonsa ei vielä riitä.

3. Miten parantaisit vanhustyötä?

Nostaisin palkkaa. Lähi- ja sairaanhoitajien pitää keskittyä hoitotyöhön. Tukihenkilöstö on oltava, mutta sitä ei lasketa hoitotyön mitoitukseen. Muokkaisin henkilöstörakennetta. Vakituinen työntekijä sitoutuu työyhteisön ja hoitotyön kehittämiseen.

Veisin työpaikolle työyhteisöosaamista. Osa ongelmista tulee yksilöllisyyttä korostavasta ajastamme.

Esimiehiä pitää kouluttaa nykyistä enemmän. Sekä kuntien että viranomaisten pitää valvoa vanhustenhoitoa sekä hoitotyön että tehtyjen sopimusten osalta. Yritysten pitää tehostaa omaa laadunvalvontaansa.

4. Missä olit, kun sote-uudistus kaatui?

Taisin olla Twitterissä. Kommentoin tietoa ja jaoin sen heti. Twitter on tehokas sosiaalinen media, jossa voi levittää tietoa, ottaa kantaa ja keskustella. Tviittaan eniten työsuojelusta ja Tehyn toiminnasta.

5. Mikä on nimesi tarina?

Nimi on isoäitini toive, ja se kuvaa ihmisen persoonaa kahdella tasolla. Aikuinen mies kantaa sisimmässään itseään myös poikana. Omassa elämässäni ajatus näkyy esimerkiksi silloin, kun kohtaan matkoilla uusia tilanteita, elämyksiä ja ihmisiä. Silloin päästän ennakkoluulottoman ja avoimen pojan esiin.

Matkaan liittyvät elämykset alkavat jo lentokentällä. Nautin lentämisestä ja pidän sitä osana matkaa, joten minun ei tarvitse viipyä määränpäässä muutamaa päivää kauempaa. Saatan lentää toiselle puolelle maapalloa suurkaupunkiin pariksi päiväksi. Olen tehnyt niin paljon yötyötä, että en kärsi aikaerosta.

 

Poika-Mies Riionsaari

  • Lähihoitaja.
  • Kokoaikainen työsuojeluvaltuutettu Esperi Care Oy:­ssa.
  • Harrastaa kulttuuria, matkailua, hyvää ruokaa ja hyviä viinejä sekä sikareita.
  • Twitterissä @Mr_Riionsaari.

Julkaistu Tehy-lehdessä 4/2019