Teholla Skotlannissa

27.3.2025
Teksti Reija Ypyä | Kuvitus Maria Vilja | Kuvat Päivi Mattssonin kuva-albumi

Päivi Mattsson työskentelee vuorovastaavana aikuisten teho-osastolla Skotlannin suurimmassa akuuttisairaalassa. Hän viihtyy tehon sykkeessä ja säpinässä, jossa kriisit ratkaistaan nopeasti ja potilaat siirtyvät pian muualle toipumaan.

Päivi Mattsson asuu viehättävässä Beithin kylässä puolen tunnin ajomatkan päässä Glasgow’sta. Kylässä on kaikki peruspalvelut terveyskeskuksesta kauppoihin. Erityisesti Päivi kehuu kylän ihanaa kioskin kokoista leipomoa, jonne mahtuu kerrallaan vain kaksi ihmistä ostoksille.

Päivi ihastui Skotlantiin opiskelu­aikanaan, jolloin hän oli siellä vaihdossa. Kesti kuitenkin vuosia ennen kuin Päivi palasi takaisin.

Päivi valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 2007, minkä jälkeen hän työskenteli monta vuotta aikuisten teho-osastolla Tyksissä. Skotlantiin hän muutti karkauspäivänä vuonna 2016. Suomalaisen sairaanhoitajatutkinnon rekisteröinti paikalliseen järjestelmään kesti kuukausia.

”Aloitin työpaikan haun Suomessa te-toimiston Eures-neuvojan avulla. Hänen kauttaan löysin vastaavan työntekijän Isosta-Britanniasta. Hän taas auttoi minua löytämään vaatimuksiini sopivan sairaalan, jossa oli avoimia työpaikkoja. Hän myös auttoi tekemään hakemukset. Halusin Skotlantiin teho-osastolle, mutta en isoon kaupunkiin.”

Kutsu haastatteluun tuli todella nopeasti, ja se tehtiin zoomin välityksellä loppuvuodesta 2015. Jo muutamaa tuntia myöhemmin Päivi sai tiedon, että paikka olisi hänen.

”Siitä se sitten lähti. Ensimmäiset puoli vuotta totuttelin uuteen maahan, kieleen ja kulttuuriin. Skottiaksenttien kirjo oli raskas aivoille. Myös oma englantini tuntui kankealta ja hitaalta. Mutta aika auttaa ja asiat lähtivät sujumaan. Aika nopeasti löysin myös paikallisia Suomi-yhteyksiä ja kasasin itselleni verkostoa.”

Päivi Mattsson työskentelee vuorovastaavana aikuisten teho-osastolla Skotlannin suurimmassa akuuttisairaalassa.
Päivi Mattsson on asunut Skotlannissa vuodesta 2016 lähtien.

Aluksi Päivi työskenteli pari vuotta Dundeen kaupungissa Ninewells-sairaalassa. Nykyiseen työhönsä aikuisten teho-osaston lähiesihenkilöksi yliopistolliseen Queen Elizabeth -sairaalaan Glasgow’hun hän haki vuoden 2022 alussa. Päivin tehtävään kuuluu työskennellä myös Beatson West Of Scotland Cancer Centressä, jonne on keskitetty Glasgow’n seudun syöpäosaaminen.

”Menen sinne aina kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Siellä tarjotaan tehohoitoa neljän vuodepaikan yksikössä. Olen critical care outreach nurse -roolissa, joka on aivan erilaista kuin teholla työskentely. Tehtäväni syöpäsairaalassa on enemmän ennaltaehkäisevää ja vastaa suomalaista MET-toimintaa. Tavoitteena on tukea vuodeosastoa ja vähentää potilaiden päätymistä erikoissairaanhoidon pariin.”

Hoitajia aina liian vähän

Päivin mielestä teho-osastotyö on joka maassa aika samanlaista. Esihenkilönä hän valvoo vuoron sujumista, päästää hoitajia tauoille ja osallistuu lääkärinkiertoihin. Hän on jokapaikanhöylä. Vaikka usein on rauhallista, koko ajan pitää olla askeleen edellä ja estää ongelmat lukemalla potilasta ja monitoreja.

”Tykkään nopeasta toiminnasta ja vaihtelusta. Ratkaisemme kriisin, ja parhaimmillaan potilas siirtyy pian toiselle osastolle toipumaan. Oman työn vaikutukset voi nähdä jo yhdessä päivässä. Parasta on tiimityö, jossa jokaisella on arvostettu oma paikkansa.”

Päivin työkavereina on paljon ulkomaalaisia, mutta suomalaisia sairaalassa on vain kaksi. Hoitajista on ollut valtava pula varsinkin vuonna 2020 tapahtuneen Brexitin eli EU-eron jälkeen, kun on luotu paljon rekrytointia hankaloittavia lakeja.

”Sairaala toimii koko ajan vajaalla henkilöstöllä. Teholla pitäisi olla yksi hoitaja potilasta kohden. Aika harvoin pääsemme tähän, ja usein meiltä lainataan hoitaja toiselle osastolle. Suomessa teho-osastot ovat hyvin suojeltuja, mutta täällä se on sairaalan henkilökuntapankki.”

Jo 10 minuutin kävelymatkan päässä kotoani alkavat Ylämaan karjan laitumet. Käyn siellä usein ihailemassa söpöjä lehmiä.
Lehmiä laitumella Skotlannissa.

Päivin osastolla on kymmenen potilaspaikkaa, ja vuorossa on hänen lisäkseen yleensä 5–7 hoitajan tiimi. Arkisin myös osastonhoitaja on paikalla. Lääkäreitä on muutama. Kaikki tekevät kaksivuorotyötä eli 12,5 tuntia päivällä tai yöllä. Lähihoitajia ei ole, mutta hoitoapulainen osallistuu perushoitoon. Laitoshuoltaja käy siivoamassa muutaman kerran päivässä.

”Hoitajan näkökulmasta skotlantilainen työelämä on hierarkkisempaa kuin Suomessa. Teholla vähemmän kuin muualla, koska tehohoito vaatii sujuvaa tiimityötä. Mutta kyllä meilläkin näkyy lääkärijohtoisuus. Jos joku työntekijöistä on kipeä, muut venyvät. Esihenkilönä huolehdin, että ihmiset menevät lakisääteisille tauoilleen.”

Sairaalassa on useita kahviloita ja kauppa. Kolmella teho-osastolla, tehovalvonnalla ja sydänosastolla on yhteinen taukotila. Päivillä on harvoin aikaa poistua osastolta, ja siksi hän syö eväitä osastonhoitajan huoneessa, jossa on mikro ja pieni jääkaappi.

Sairaala tarjoaa työasun, mutta se täytyy pestä itse. Työasuun ei saisi pukeutua sairaalan ulkopuolella, mutta sääntöä rikotaan usein. Hoitajia näkee kaupungilla työasussa.

Palkalla pärjää hyvin

Skotlannissa on Suomea kevyempi verotus ja elinkustannukset ovat matalammat, joten Päivi tulee palkallaan paremmin toimeen kuin Suomessa.

”Nyt kun olen vuorovastaava, minulle jää käteen lähemmäs 3000 euroa. Lomaa minulla on reilut seitsemän viikkoa vuodessa, mutta kerrallaan saan pitää siitä vain kaksi viikkoa.

Päivin koti on brittiläisistä tv-sarjoista tutun näköinen pieni kaksikerroksinen rivitaloasunto. Alakerrassa on keittiö ja olohuone, ja muut tilat ovat yläkerrassa. Koti lämpiää kaasulla, ja Päivi pitää kotinsa huomattavasti lämpimämpänä kuin naapurinsa. Suomalainen ei halua palella sisällä eikä altistaa tavaroita kosteudelle. Hänellä on prepaid-sähköliittymä, jonne ladataan kerran kuussa sähkörahaa.

”Suomalaisuus ja skandinaavisuus näkyy kodissani selkeinä väreinä. Koriste-esineitä ei ole yhtä paljon kuin skottikodeissa. Muumikupit minulla toki on ja paljon Ikean huonekaluja. Jos Suomi-ikävä iskee, voin mennä Glasgow’n Ikeaan syömään lihapullia.”

Päivi on matkustellut paljon Skotlannissa, mutta muualla Isossa-Britanniassa vähemmän. Lontoossa tulee käytyä säännöllisesti, sillä Päivi laulaa Glasgow’n suomalaisessa kuorossa, joka tekee paljon yhteistyötä Lontoon merimieskirkon kanssa. 

Suomessa teho-osastot ovat suojeltuja, mutta täällä se on sairaalan henkilökuntapankki.

”Edinburghissa ja Glasgow’ssa on muutaman sadan hengen suomalaisyhteisö, joka auttaa opiskeluvaihdossa olevia ja uusia alueelle muuttaneita. Silloin tällöin on pubitapaamisia, ja juhlapäivinä kuten vappuna tai juhannuksena pyritään järjestämään yhteistä ohjelmaa.”

Suomesta Päivi kaipaa salmiakkia, ruisleipää ja sujuvaa asioiden hoitoa. Skotlannissa monet käytännön asiat ovat vaikeita. Esimerkiksi pankkitilin avaamiseen meni melkein kuukausi.

”Kun kysytään henkilöllisyystodistusta, se tarkoittaa ajokortin tai passin lisäksi esimerkiksi todistusta maksetusta kaasulaskusta tai kotiosoitteesta. Todistuksia halutaan omituisista asioista, mutta tähän tottuu.”

Työnsä ikävimpänä puolena Päivi pitää sitä, että terveydenhuolto on kapasiteettinsa äärirajoilla niin Skotlannissa kuin Suomessakin. Palkitsevimpia ovat puolestaan työvuorot, joissa tiimi toimii vaikeissa tilanteissa saumattomasti potilaan hyväksi.

Mainos alkaa
Mainos alkaa
Kuvituskuva naisesta pohtimassa jotain asiaa kannettavan tietokoneen ääressä.
Mainos päättyy
Mainos päättyy

Apua työnhakuun

  1. Eures (European Employment ­Services) on yhteistyöverkosto, joka edistää työntekijöiden ­vapaata liikkuvuutta Euroopassa. Sen auttaa löytämään työpaikkoja EU-maista, Eta-maissa (Norja, Islanti, ­Liechtenstein) sekä Sveitsistä. EU:sta eronnut Iso-Britannia ei kuulu enää verkostoon.
  2. Eures-portaali sisältää laajan tietokannan työpaikoista Euroopassa. Työnhakijat voivat selata avoimia ­työpaikkoja ja luoda profiilin, jonka avulla työnantajat voivat löytää heidät. Se tarjoaa myös tietoa eri maiden työmarkkinoista, asumisesta, työehdoista, verotuksesta ja sosiaaliturvasta.
  3. Eures-neuvojat tarjoavat henkilö­kohtaista apua työnhakuun ja muuttamiseen. Euroopassa on yli 900 Eures-neuvojaa, joilla on erityis­asiantuntemusta, jota tarvitaan työvoiman liikkumiseen eri maiden välillä.
Miltä Päivin työ Skotlannissa kuulostaa?
Choices