Suo on aikuisen leikkipaikka, sanoo suofutista pelaava Sirpa Mikkonen – ”Täällä ei tarvitse välittää likaisista vaatteista”

Aikuisena vakavoituu helposti, pohtii suopotkupallon MM-mitalisti.

Kuvateksti
MM-kultaa! Sirpa Mikkosen joukkue voitti tänä vuonna suofutiksen maailmanmestaruuden.
Kuva: Jenni Pääkkönen

Sirpa Mikkonen pelaa jalkapalloa ympäri vuoden, mutta futisvuoden ehdoton kohokohta on heinäkuussa Kainuun korvessa pelattavat suofutiksen MM-kisat. Sirpa on käynyt siellä 17-vuotiaasta lähtien.

”Kannustin muutaman vuoden siskoni joukkuetta kentän laidalla, kunnes rohkaistuin mukaan. Sittemmin yksikään vuosi ei ole jäänyt väliin koronataukoa lukuun ottamatta”, sanoo tutkimushoitajana Helsingissä työskentelevä Sirpa.

Suopotkupallon MM-kisoissa Hyrynsalmen Pölhövaaran Vuorisuolla on festaritunnelma: oheisohjelmaa, ruokaa ja juomaa sekä sauna ja mahdollisuus pulahtaa suolammessa. Sirpa on Paltamosta kotoisin, ja kesälomareissunsa hän suunnittelee aina suofutiksen ympärille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tänä vuonna Sirpan joukkue FC Pulkka nappasi kisoista kultamitalin. Joukkue kisaa suofutiksen lisäksi umpihankifutiksessa.

”Joukkueessamme oli tänä vuonna kymmenen naista kisaamassa. Aina tulee mukaan ensikertalaisia kokeilemaan hullua lajia.”

Suopotkupallon säännöt poikkeavat tavallisesta jalkapallosta. Peli kestää kaksi kertaa 10 minuuttia, ja kentällä on maalivahdin lisäksi viisi pelaajaa. Suo pelikenttänä muuttaa pelin luonteen.

”Riippuu ihan suosta, kuinka paljon suofutis muistuttaa jalkapalloa. Tänä vuonna yksi pelimme oli niin märällä suolla, ettei siinä voinut juosta eikä edes kävellä. Silloin oli laitettava neliveto päälle.”

Kisapäivän jälkeen naiset pakkautuvat likaisissa peliasuissaan autoon, jonka istuimet on peitetty jätesäkeillä. Koko joukkueelle on varattu aina mökki, ja jälkipelit käydään saunassa.

”Aikuisena vakavoituu helposti. Suo on kuin aikuisen leikkipaikka, jossa voi heittäytyä eikä tarvitse välittää likaisista vaatteista tai siitä, miltä näyttää. Se on hauskaa”, Sirpa nauraa.