Afrikassa työskentelystä hän innostui oltuaan vuonna 1995 Oulun diakoniaopiston kolmikuisessa harjoittelussa Kakamegassa Länsi-Keniassa. Hanna perehtyi siellä äitiysterveydenhuoltoon ja osallistui lisäksi Sirisian maakunnassa rokotusohjelmiin.
Suomeen palattuaan Hanna valmistui sairaanhoitaja-diakonissaksi vuonna 1996 ja lähti ystävän innostamana hakemaan kielitaitoa ja kokemusta Charing Crossin sairaalaan Lontooseen vanhusten osastolle.
Silloin suomalaisia hoitajia tultiin varta vasten hakemaan töihin Englantiin. Hanna vitsailee, että hänet rekrytoitiin rastalettien ansiosta.
”Olin laitattanut Keniassa rastaletit, ja suomalaisia hoitajia haastattelemaan tullut osastonhoitaja ihastui niihin. Kun saavuin Lontooseen, olin ennättänyt luopua leteistä. Osastonhoitaja ihmetteli, että oletkin ihan eri näköinen. Laitatin letit sitten uudestaan.”
Hannalla oli takanaan lyhyt työrupeama vanhustenhoidossa Oulussa. Kun kaikki muu oli uutta, hänestä oli hyvä, että työn sisältö oli tuttua. Silti ensimmäiset kaksi kuukautta osastolla Hanna yritti vältellä puhelimeen vastaamista. Uusia termejä oli niin paljon, samoin salaperäisiä lyhenteitä.
Rakkaus muutti suunnitelmat
Puolentoista vuoden kuluttua Hanna halusi siirtyä uuteen työhön. Hän haki ja sai paikan infektiotautien ja hematologian osastolta Hammersmithin sairaalasta. Afrikka oli vielä mielessä, ja Hanna ajatteli, että infektiotaudit olisi siellä syytä hallita.
Suunnitelma jäi, kun dublinilaisessa pubissa vastaan käveli veljensä polttareita viettämässä ollut lontoolainen insinööri Duncan Purves. Seuraavana vuonna Hanna lähti Afrikan sijaan Nottinghamiin Keski-Englantiin, jossa Duncanilla oli työpaikka ja omistusasunto. Nottingham on tunnettu Robin Hoodista. Tarinan mukaan tämä lainsuojaton jousimies asui kaupungin lähellä Sherwoodin metsässä.
”Lontoossa meillä ei olisi ollut yhtä helposti varaa omaan kotiin.”
Häitä vietettiin Nottinghamissa vuonna 2000. Juhliin kuului erikoisuus: hääseurue lähti kirkosta keilahalliin.
”Keilahallin työntekijä sanoi asumme nähdessään, että taidatte olla väärässä paikassa, mutta kerroin, että olemme kyllä varanneet keilaradan.”
Sinnittelystä unelmatyöksi
Hanna olisi mielellään jatkanut trooppisten tautien parissa, mutta erikoistuminen niihin olisi onnistunut vain Lontoossa. Nottinghamissa hän sai ensimmäiseksi työpaikakseen vuoden sijaisuuden sairaalan syöpäosastolla. Siihen kuului syöpäpotilaiden haastattelua ja hoitojen aloitusta.
”Ensimmäinen vuosi oli tulikoe, sillä työ syöpäosastolla tuntui raskaalta. Päätin sinnitellä.”