Osastolle tulee myös eutanasiaprosessissa olevia potilaita viimeisiin hoitoihin, jotka on käytävä ennen eutanasiaa. Näitä hoitoja ovat esimerkiksi juuri ECT-hoito ja ketamiinihoito.
Eutanasia eli kuolinapu on Hollannissa ollut laillinen jo yli kaksikymmentä vuotta. Siellä myös mielenterveyspotilas voi saada eutanasian, jos kaikki hoidot on käyty läpi eikä potilas edelleenkään halua elää.
”Toisinaan potilaiden pelko elämää kohtaan on suurta. Me täällä osastolla menemme kuitenkin aina hoito ja terapia edellä. Potilaalle painotamme, ettemme ole eutanasiaa vastaan, mutta meidän ideologiamme on hoitaa ihmisiä. Potilaat eivät ole meillä eutanasiaa vaan hoitoa varten, ja hoidon ansiosta he voivat voida myös entistä paremmin”, Leena kertoo.
Osastolla potilaiden kanssa keskustellaan elämästä ja eutanasiaan liittyvistä päätöksistä ja tunteista.
”Puhumme siitä, miltä päätös tuntuu itsestä, perheestä ja ystävistä. Joskus tehtävämme on kulkea potilaan rinnalla viimeinen vaihe ennen lopullista päätöstä.”
Eutanasian haluava potilas tarvitsee sitä varten puoltavan lausunnon eutanasiaan perehtyneestä asiantuntijakeskuksesta. Puoltamisen vaaditaan, että potilaan arvellaan kokevan sietämätöntä kärsimystä, jonka loppumisesta ei ole toivetta. Eutanasian toteuttaa lääkäri tavallisesti potilaan kotona.
Eutanasiaprosessissa olevien potilaiden hoitamisesta ei ole olemassa Hollannissa erillistä koulutusta.
”Osastollani me hoitajat voimme kuitenkin aina keskustella psykiatrien ja tiimin kanssa kysymyksistä, jotka askarruttavat mieltämme.”
Hoitajien mielipidettä arvostetaan
Suljetulla osastolla jokaisella potilaalla on oma huone, mutta suihkut ja vessat ovat yhteiset. Potilas saa päättää, onko huoneen ovi lukossa. Henkilökunnalla on kuitenkin oikeus koputtamisen jälkeen mennä huoneeseen avaimilla sisään.
Terävät esineet, kuten sakset ja parranajovälineet, ovat toimistossa, josta potilas saa ne pyytämällä. Ruokailussa on normaalit ruokailuvälineet ja turvalasiset juomalasit. Hoitajille ruokailu on ohjaustilanne eli työaikaa.
Hoitojaksot Groeningenin suljetulla osastolla voivat kestää yli vuodenkin. Leenan mukaan siinä on hyviä ja huonoja puolia. Joskus potilaat hänen mukaansa laitostuvat ja kotiinpaluu vaikeutuu.