Oulusta aavikolle

5.2.2025
Teksti Marika Lehto | Kuvitus Suvi Suitiala | Kuvat Petri Aspegrenin kotialbumi

Petri Aspegren totuttautuu helteeseen ja siveyssääntöihin Arabiemiraateissa. Nyt ensihoidon lehtori saa keskittyä kunnolla opettamiseen.

Tämän täytyy olla huijausta. Niin ajatteli oululainen ensihoitaja, lehtori Petri Aspegren, kun hän sai Linkedin-sovelluksessa epäuskottavalta vaikuttavan viestin toukokuussa 2024. Sen kirjoitti brittiläinen tohtori, joka kysäisi, kiinnostaisiko Petriä työskentely Arabiemiraateissa.

”Ajattelin sen olevan tunnuksia kalasteleva huijausviesti”, Petri muistelee.

Toisin oli. Brittitohtori oli ihan oikeasti Higher Colleges of Technology -korkeakoulun eli HCT:n palkkaama rekrytoija. Petri tarttui mahdollisuuteen, koska hän oli kaivannut työelämälleen uutta suuntaa.

Petri Aspegren työasussaan.
Petri Aspegren on 37-vuotias ensihoitaja, terveys­tieteiden maisteri ja Oulun ammatti­korkeakoulun lehtori. Hän työskentelee ensihoidon lehtorina Higher Colleges of Technology -korkea­koulussa Al-Ainissa Arabi­emiraateissa.

Nyt Petri asuu Arabiemiraateissa miljoonakaupunki Al-Ainissa ja työskentelee ensihoidon lehtorina.

Elämä Persianlahden rannikolla on hyvin erilaista kuin Pohjanlahden rannikolla, mutta Petri viihtyy.

”Haluan olla täällä niin kauan kuin vaan jaksan.”

Näännyttävä helle

Alku Arabiemiraateissa elokuun lopussa 2024 oli kirjaimellisesti pysäyttävä. Petri kuvailee, että hän tunsi kävelevänsä pääkaupunki Abu Dhabin lentokentällä kuin seinään.

Tunne johtui ulkona päälle vyöryvästä helteestä. Alkusyksyllä lämpötilat nousivat päivisin 40–45 asteeseen.

Mainos alkaa
Mainos alkaa
Tehy-lehden sydän paikallaan -villasukat.
Mainos päättyy
Mainos päättyy

”Helle on läkähdyttävää, näännyttävää. Suomessa olin tottunut pyöräilemään ja kävelemään joka paikkaan jo ihan periaatteesta. Täällä ajattelin jatkaa samalla tavalla, mutta olin kauppareissulla aivan loppu ensimmäisen vartin jälkeen.”

Petri oivalsi heti, ettei Arabiemiraateissa voi käytännössä elää ilman omaa autoa. Autoiluun pakottaa ilmaston lisäksi kaupunkirakenne. Petrin uuden kotikaupungin Al-Ainin ympäristö on käytännössä ”pelkästään moottoriteitä ja liikenneympyröitä”.

Asunnon Petri löysi paikallisesti tyypilliseen tapaan valtavasta villasta eli omakotitalosta, joka on muokattu moneksi pieneksi asunnoksi. Petrin kaksiossa on kaikki tarvittava kalustuksesta ilmastointiin. Vuokra on vain 650 euroa kuukaudessa.

Lehtori opettaa yhtä ryhmää ja on tiiviisti opiskelijoiden kanssa

”Eläminen on täällä muutenkin todella edullista.”

Halvat hinnat ja kehittyneet palvelut ovat helpottaneet arkea. Suomessa Petri kävi aina itse kaupassa. Arabiemiraateissa hän tilaa ostokset vartissa kotiovelle parin euron kuljetusmaksulla, kuten kaikki paikalliset.

Stressi väheni

Työpaikalla Petriä ilahduttaa se, että nyt hän voi keskittyä opettamiseen. Kun hän toimi lehtorina Oulun ammattikorkeakoulussa, työhön kuului myös paljon muuta, kuten tutkimus- ja kehittämistyötä sekä erilaisia palavereja.

Myös opetustavassa on iso ero. Suomessa on viety verkkoon Petrin sanoin ”kaikki, mikä vain on voitu viedä”. Al-Ainissa lehtori opettaa yhtä ryhmää ja on tiiviisti opiskelijoiden kanssa.

Arabiemiraateissa Petrillä on vähemmän stressiä. Työviikko on 36,5 tuntia ja aikaa seurataan kulunvalvontajärjestelmällä. Työaikaa on kuitenkin mahdollista muokata omaan viikkorytmiin sopivaksi, joten Petri tekee pitempää päivää opetuspäivinä maanantaista torstaihin. Tiistaisin ja torstaisin opetetaan käytännön ensihoitotyötä, maanantaisin lääketieteen terminologiaa ja keskiviikkoisin elvytystä. Perjantai on käytännössä vapaa.

Helle on läkähdyttävää, näännyttävää.
Jebel Hafeet, Al Ain näköala vuorelta.

Aluksi työ tuntui Petristä hyvin leppoisalta. Sittemmin hän on huomannut, että opetustyö vie aikaa ja voi turhauttaa myös Arabiemiraateissa. Maassa esimerkiksi valvotaan tarkasti, ettei kukaan huijaa.

”Kokeiden tarkistukseen on tarkat ohjeet. Kun olen tehnyt oman osuuteni, sisäinen tarkastaja varmistaa, miten tarkastus on tehty. Byrokratiaa on todella paljon enemmän.”

Petri on vastuussa oppituntien ja kokeiden suunnittelusta ja järjestämisestä. Lisävastuuta tuo se, että perustason ensihoitajakoulutus toteutetaan oppilaitoksessa nyt ensimmäistä lukuvuotta.

Oppilaitos on käyttänyt pitkään englantilaisia, amerikkalaisia ja eteläafrikkalaisia opettajia. Nyt opettajia rekrytoidaan myös muualta maailmasta. Petrin mukaan kansainvälisellä rekrytoinnilla halutaan varmistaa mahdollisimman laaja osaaminen.

Kiinnostavinta ja innostavinta Petrille on ollut uuden työpaikan kansainvälisyys

Koulutusta ei ole suunniteltu valmiiksi, vaan Petri on pohtinut kansainvälisten kollegoidensa kanssa, miten se rakennetaan.

”Joistain käytännöistä olen kysellyt, että olisiko ideaa opettaa niin kuin meillä Suomessa. Meillä on esimerkiksi kehitetty potilaan systemaattista kohtaamista ja tutkimista jo 20 vuotta.”

Naiset erillään

Kiinnostavinta ja innostavinta Petrille on ollut uuden työpaikan kansainvälisyys. Etukäteen hän ajatteli, ettei hänen englannin kielen taitonsa riitä työpaikan saamiseen. Petri ei ollut juurikaan puhunut englantia lukion jälkeen.

Videon välityksellä toteutettu työpaikkahaastattelu meni hänestä kesällä ”ihan puihin”.

”Englantini oli hirveää rallienglantitakeltelua ja minut yllätti se, että minun piti pitää myös 15 minuutin opetusnäyte”, Petri muistelee haastattelua.

Työnantaja oli kuitenkin tyytyväinen. Myös Petrin kollegat ovat vakuuttaneet, että hänen englantinsa riittää hienosti. Al-Ainissa monet muutkin opettavat ja opiskelevat vieraalla kielellä.

Arabiemiraatit on islamilainen maa, jossa tulee käyttäytyä konservatiivisesti. Petri ei saa olla missään tilanteessa kahdestaan naispuolisen opiskelijan kanssa. Olkapäät ja polvet täytyy peittää kaikkialla, eikä alkoholia tarjoilla ja myydä juuri missään.

Oppilaitoksen nais- ja miesopiskelijat opiskelevat vasta korkeakoulussa ensimmäistä kertaa yhdessä. Tottumuksesta ja häveliäisyydestä he ovat edelleen eri puolilla luokkatilaa, vaikka se ei olisi pakollista.

”Naisopiskelijat ovat kysyneet minulta kysymyksiä ja pyytäneet katsomaan hoitotoimenpiteen tekemistä tunnin jälkeen, koska he eivät ole kehdanneet yrittää silloin, kun miesopiskelijat ovat läsnä”, Petri kertoo.

Palkkaansa Petri ei kerro, mutta hän kuvailee summaa selvästi suomalaista palkkaa suuremmaksi.

Al-Ainissa asuu lähinnä perheitä. Viikonloppuisin Petri ajaa Abu Dhabiin tai Dubaihin viettämään vapaa-aikaa. Siellä hän käy esimerkiksi padelporukassa ja joskus treffeilläkin.

”Treffikulttuuri on samanlaista kuin Suomessa. Treffeillä naiset pohtivat, miten Tinder on pilannut deittailun”, Petri nauraa.

Loppu niukkuudelle

Petri ei voi kertoa kaikkea Arabiemiraateissa työskentelystä. Työsopimuksessa on määritelty työnantajaan ja yhteiskuntaan liittyvästä vaitiolovelvollisuudesta.

Palkkaansakaan Petri ei kerro, mutta hän kuvailee summaa selvästi suomalaista palkkaa suuremmaksi. Veroja ei tarvitse maksaa.

Raha on merkittävä syy, miksi taloudellisessa niukkuudessa lapsesta asti elänyt Petri haluaa työskennellä Arabiemiraateissa. Suomesta hän kaipaa lapsiaan, jotka muuttivat avioeron jälkeen äitinsä uuden kumppanin luokse toiselle paikkakunnalle.

Lapset pääsevät vierailemaan isänsä luokse Lähi-itään, ja iltaisin yhteyttä pidetään videopuheluilla.

”Toivottavasti pystyn tämän kokemuksen ansiosta mahdollistamaan lapsilleni asioita ihan toisella tavalla, kun he aikuistuvat. Tiedän, millaista elämä on, jos ihan kaikki pitää ansaita itse.”

Arabiemiraatit

❶ Pääosin autiomaan peittämä valtio Arabian niemimaalla Persianlahden rannikolla. Pääkaupunki Abu Dhabi, suurin kaupunki Dubai.

❷ Suurin osa 10-miljoonaisesta väestöstä on vierastyöläisiä. Köyhistä maista kotoisin olevien vierastyöläisten ihmisoikeudet ovat herättäneet runsaasti kansainvälistä keskustelua.

❸ Arabiemiraatit rajoittaa sanan­vapautta ja polkee muun muassa naisten ja seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöjen oikeuksia.

❹ Arabiemiraatit tunnetaan kaupan, rahoitusalan, turismin ja logistiikan keskuksena. Se on maailman seitsemänneksi suurin öljyntuottajamaa.

❺ Arabiemiraatteja kutsutaan myös nimellä Arabiemiirikunnat.

Jos työskentelisit ulkomailla, montako vuotta siellä olisit?
Choices