Vilma-Lotta kertoo, että sairaaloissa henkilökunnan ammattitaito, stressinsietokyky ja mielikuvitus olivat korkealla tasolla.
”Aluksi oli vaikea ymmärtää, miten sellaisissa olosuhteissa voitiin tarjota niin hyvää hoitoa. Lääkärit tekivät taukoamatta töitä ja kandit omaksuivat nopeasti suuria kokonaisuuksia, koska vaihtoehtoja ei ollut.”
Hylätyt lapset
Yksi eniten Vilma-Lotan mieleen painunut asia liittyi lapsiin. Etelä-Afrikassa ei ole tavatonta, että köyhät äidit tai heidän sukulaisensa tuovat sairaalaan lapsen, josta eivät pysty huolehtimaan.
”Sairaalassa on sosiaalityöntekijä, joka yrittää järjestää hylätyille lapsille uutta kotia, mutta näitä lapsia on todella paljon.”
Lasten sisätautien osastolla Vilma-Lotta näki kaksosvauvat, jotka oli jätetty sairaalaan. Heille annettiin 3–4 tunnin välein maitopullo, joka tuettiin lakanan avulla, mutta muuten kiireisellä henkilökunnalla ei ollut mahdollisuutta hoitaa vauvoja. Osastolla omia lapsiaan hoitavat äidit hoitivat myös hylättyjä vauvoja, kun omilta lapsiltaan ehtivät.
”Kaksosten kasvot oli käännetty seinään päin, jotta he eivät näkisi hoitajia eivätkä kiintyisi heihin. Emme siksi saaneet ottaa vauvoja syliin.”
Vilma-Lotan mukaan kaksoset olivat ikäisiään paljon pienempiä.
”Vauva tarvitsee läheisyyttä. Vauvan ottaminen ihokontaktiin laskee vauvan verenpainetta ja sykettä, rauhoittaa sekä nopeuttaa kasvua.”
Toivoa kuitenkin oli. Vilma-Lotalle kerrottiin, että kaksoset olivat pääsemässä adoptioon.
”Tiedosta onnessani nappasin vauvat syliini.”