Mitä tapahtuu, kun leikki unohtuu Katriina Heljakka?

Leikki on elämänmittainen ilmiö, mutta joulu on sille parasta aikaa, sanoo lelujen ja leikin tutkija Katriina Heljakka.

Kuvateksti
Katriina Heljakka on yksi maailman harvoista lelututkijoista. Hänet kuvattiin Yyterin hiekkarannalla Porissa, jossa on yksi Suomen harvoista rannalla sijaitsevista leikkipuistoista.
Kuva: Harri Virta

1. Mitä tapahtuu, kun leikkiminen jää vähiin?

Leikin vastakohta ei ole suinkaan työ, vaan masennus ja kyynisyys. Ilman leikkiä katoaa tunne siitä, että minä pystyn. Leikilliset ihmiset ovat usein neuvokkaita ja hyviä keksimään luovia ratkaisuja vaikeisiin tilanteisiin. Esimerkiksi pandemian aikana levisi nallehaaste. Ikkunoihin ja puihin asetetut nallet ruokkivat luovaa tarinankerrontaa. Nalleista tuli toivon ja myötäelämisen välineitä, jotka tuottivat hyvää mieltä.

Moni aikuinen leikkii omassa mielikuvituksessaan esimerkiksi kirjaa lukiessaan. Leikki on elämänmittainen ilmiö, osittain hallitsematon luomisvoima. Sitä tehdään pilke silmäkulmassa.

2. Myös leikkiminen digitalisoituu. Mitä se tarkoittaa?

Digitaalinen leikki on paljon muutakin kuin vain digitaaliset pelit. Se hyödyntää luovasti erilaisia laitteita  ja media-alustoja. Esimerkiksi kuvaleikeissä voidaan rakentaa valokuvista tai videoista pitkäkin juonellinen tarina. Leluturismi tarkoittaa puolestaan matkaa, jossa matkan antia tallennetaan ja jaetaan lelun näkökulmasta.

Tulevaisuus haastaa uhkakuvat, jotka laitteisiin nyt liitetään.  Ruutu tulee muuttamaan rooliaan. Tekoäly ChatGPT on jo nyt tekninen lelu, jonka käyttö voi olla leikillistä kokeilua.

3. Miten voi auttaa lasta leikkimään?

Vanhemman ja varhaiskasvattajan kannattaa miettiä, mikä on hänen roolinsa leikissä ja minkälaisiin leikkeihin hänen on helppo osallistua. Kannattaa olla kärsivällinen, ettei mene lopettamaan leikkiä liian nopeasti. Tarvitaan leikkirauha. Lapset ovat parhaita leikin ammattilaisia. He tietävät, ­milloin leikki on loppu.

4. Mitä mieltä olet vanhusten­hoidossa kokeilluista lemmikki­roboteista?

Perinteisillä leluilla, kuten nukeilla ja pehmoleluilla, on kasvot. Robottilelun etu on, että se pystyy vuorovaikutukseen. Mutta riittääkö se poistamaan yksinäisyyttä? Ihmisille on tärkeää olla toisillemme läsnä. Mikään ei ole niin surullista kuin hieno lelu, jolla leikkimistä ei voi jakaa toisen kanssa.

5. Millainen leikki tauottaa parhaiten sote-ammattilaisen taukoa?

Kannattaa kokeilla leikillistä huumoria, joka tukee yhteisöllisyyttä. Siihen voi liittyä myös esineitä, vaikkapa kumiankkoja, kuten eräässä it-alan yrityksessä. Kumiankka on englanniksi rubber duck, millä viitataan ohjelmointikoodin ääneen selittämiseen.

6. Mitä teillä leikitään jouluna?

Joulua. Kun uskoo joulupukkiin, liittyy leikin ihmettelyyn. Joulu on mielikuvituksen aarreaitta. Esimerkiksi jouluseimen rakentamisen voi ajatella olevan joka kerta uudelleen leikitty pyhä. Joulu on parasta leikin aikaa.

Katriina Heljakka, 49

  • Lelujen, leikin ja leikillisen oppimisen tutkija. Taiteen ja filosofian tohtori. Yksi maailman harvoista lelututkijoista.
  • Työskentelee Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa vierailevana tutkijana ja lelualan asiantuntijatehtävissä.
  • Leikin asiantuntija Mannerheimin lastensuojeluliitossa 2021–2022.
  • Perheeseen kuuluu puoliso ja tytär.
  • Harrastaa kuvaleikkejä, maailmojen rakentelua ja lukemista. Kuratoi perustamaansa peak experience -taiteilijaryhmää.