Mikä on palkka-ohjelmien tulevaisuus, KT:n toimitusjohtaja Henrika Nybondas-Kangas?

”Kunnioitan ja ymmärrän vastapuolen näkemyksiä”, sanoo Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n uusi toimitusjohtaja.

Kuvateksti
Henrika Nybondas-Kangas on on ensimmäinen nainen, josta on tullut KT:n johtaja.
Kuva: Kirsi Tuura

1. Hyvinvointialueet pyörittävät massiivista yt-rumbaa. Miksi tässä kävi näin?

Sote-uudistus on ollut pitkä prosessi. Se on kompromissi ja oli tarpeen saada valmista. Esimerkiksi rahoituksessa on valuvikoja. Kun organisaatioita pannaan yhteen, syntyy väkisinkin lisämenoja, kuten it-kulut ja samapalkkaisuuden toteuttaminen. Hyvinvointi­alueet eivät voi enää pyytää kunnilta lisärahoitusta, joten ratkaisuja on ­haettu säästöjen kautta.

2. Mikä on palkkaohjelmien tulevaisuus?

KT:ssa meitä häiritsee se, että julkisessa keskustelussa näyttää unohtuvan, miksi palkkaohjelmia on tehty ja kuinka harvinaisia ne ovat.

2000-luvun alussa oli viisivuotinen KUNPAS, jonka avulla kunta-alalla otettiin kiinni yksityisen sektorin palkkoja. Vuoden 2022 ratkaisuilla tuettiin samapalkkaisuusperiaatetta ja on haluttu korjata palkkojen jälkeenjääneisyyttä. Ohjelmat syntyivät melkoisten taistelujen, kriisien ja sovittelun kautta. KT oli käytännössä pakon ­edessä.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

3. Miten KT:ssä nähdään hallituksen työmarkkinauudistukset: vienti­vetoinen malli, valtakunnan­sovittelijan rooli ja lakko-oikeuden rajoittaminen?

Perustelut muutoksille tulevat vuoden 2022 työmarkkinakierrokselta. Eri vaihtoehdoista Suomen työmarkkinamalliksi ei päästy neuvottelemaan keskeisten liittojen kanssa kunnolla. Jos lakiin säädetyn vientivetoisen mallin aikana tulisi kriisejä, miten ne ratkaistaan ja kuka ne ratkaisee? Lakko on meidän alallamme voimakas ase. Huolehdimme ihmisten arkipalveluista, hengestä ja terveydestä.

4. Kuinka KT voi parantaa hoitohenkilöstön työoloja ja työhyvinvointia?

Valtakunnan tasolla KT tuottaa tietoa ja levittää hyviä käytäntöjä. Työpaikoilla ratkaisevia ovat työpaikkojen omat toimet esimerkiksi työaikasuunnittelussa. Sote- ja varhaiskasvatusalan henkistä ilmapiiriä vaivaa väsymys. Työpaikat ovat olleet jatkuvassa murroksessa. Henkilöstö odottaa sitä päivää, että organisaatio on valmis ja voisi rauhassa kehittää toimintaansa.

5. Mikä on vahvuutesi neuvottelijana? Entä heikkoutesi?

Arvostan jatkuvan neuvottelun kulttuuria. Vahvuuksiani ovat sitkeys, realismi ja analysointikyky. Kunnioitan ja ymmärrän vastapuolen näkemyksiä. Tuon työnantajapuolen viestit pöytään.

Heikkouteni on nopeatempoisuus. Kärsimättömyys voi alkaa vaivata, jos prosessi osoittautuu pitkäpiimäiseksi.

Henrika Nybondas-Kangas

  • 50-vuotias oikeustieteiden maisteri ja varatuomari.
  • Aloittaa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtajana maaliskuussa 2025.
  • Työskennellyt KT:ssä 25 vuotta erilaisissa tehtävissä, viimeksi neuvottelujohtajana.
  • Perheeseen kuuluu kaksi aikuista lasta.
  • Harrastaa hyötyliikuntaa, kuten kävelyä ja puutarhatöitä, sekä kulttuuria ja lukemista.