”Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa” – Christina Franzén aloitti kuusikymppisenä elämänsä ensimmäisen soittoharrastuksen

Avainviulu hurmasi kätilön työstä eläkkeelle jääneen Christina Franzénin.

Kuvateksti
Avainviulun soittaminen on tuonut Kickanin elämään paljon uusia ystäviä. ”Yhdessä musisointi on hirmukivaa.”
Kuva: Anna Purtsi

Maarianhaminalainen Christina ”Kickan” Franzén, 71, soittaa joka aamu avainviulua. Melodiaa näppäillessä kuluu tunti kuin huomaamatta. Avainviulu eli nyckelharpa on vanha ruotsalainen jousisoitin. Kun Kickan jäi eläkkeelle kätilön työstä, hän alkoi opetella sen soittoa ystävänsä innostamana.

”Olin silloin 61-vuotias enkä ollut koskaan soittanut mitään, mutta musiikista olen tykännyt aina. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. En ehdi kehittyä taituriksi mutta tarpeeksi hyväksi, jotta voin soittaa toisten kanssa ryhmässä”, hän iloitsee.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Avainviulun soittamista voi opiskella Ruotsissa Eric Sahlström -instituutissa Uppsalan seudulla. Kickan on käynyt siellä monta kertaa viiden päivän soittoleirillä, jossa musisoi noin 80 eri-ikäistä oppilasta.

Kickan soittaa viikoittain kahdessa eri porukassa. Sopparyhmäksi kutsuttu kokoonpano kokoontuu Kickanin luo: ensin syödään ja sen jälkeen musisoidaan. Esiintymisiä ryhmällä on usein torilla. Toinen kokoonpano on 40 vuotta sitten perustettu Kvinnfolk-ryhmä.

Ruotsissa avainviulua soittaa noin kymmenentuhatta ihmistä, mutta Suomessa soitin on melko harvinainen. Kieliä soittimessa on 16. Vain neljää kieltä soitetaan, muut ovat kaikukieliä. Kielten äänenkorkeutta muutetaan painamalla puisia avaimia, joita on tyypillisesti 37. Avainviululla soitetaan niin klassista, laulelmia kuin kansanmusiikkiakin.

Kickanin avainviulu on tehty kuusesta. Sen on rakentanut ahvenanmaalainen soitinrakentaja Dan Eriksson.

Omasta mielestään Kickan ei opi uusia sävelmiä yhtä helposti kuin nuoremmat tai pitkään soittaneet konkarit.

”Minun täytyy harjoitella paljon, sillä vaikeinta soittamisessa on olla tarpeeksi nopea. Onneksi iloiseen porukkaamme mahtuu monen tasoisia soittajia.”