Lakon seurauksena erikoislääkäreille on vaikea päästä ja avun tarvitsijat jäävät yksityisen terveydenhuollon varaan.
Äidin lapsineen piti siis suunnata yksityiseen terveydenhuoltoon, jossa lääkäripalveluiden hinta on moninkertainen julkisiin palveluihin verrattuna. Käden kuvantaminen ja lääkärikäynti kustansivatkin nyt 80 euroa.
Monet yksityissairaalat ja -terveysasemat ovat hyödyntäneet tilannetta ja nostaneet hintoja entisestään. Jos synnytyskäynti maksoi ennen 20 euroa, lakon aikana hinta on noussut 100 euroon. On kai sanomattakin selvää, että kotisynnytysten määrä on lisääntynyt hurjasti.
Kenian lääkärilakosta kärsivät erityisesti äärimmäisessä köyhyydessä elävät ihmiset – kaikki ne, joilla on alun alkaenkin ollut vaikeuksia maksaa hoidostaan. Tilanne ajaa pitkäaikaissairaat ulos seurannoista ja hidastaa hoitoon hakeutumista akuuteissa tapauksissa.
Yhä harvemmalla on varaa hoitoon, puhumattakaan siitä, että erikoislääkäreitä ja asiantuntijoita on nyt vähemmän käytettävissä. Normaalissakin tilanteessa meiltä on esimerkiksi lähimmän neurologin vastaanotolle 12 tunnin ajomatka. Nyt tilanne on vielä ongelmallisempi. Varsinkin akuutissa tapauksessa hoidon saanti on hankalaa ja kallista.
Tilanne ei ole missään määrin mutkaton. Lääkäreiden vaatimukset ovat kohtuulliset. Moni lääkäri ja hoitaja on menehtynyt suojavarusteiden puutteen tai viallisten materiaalien vuoksi. Julkisuudessa on ihmetelty myös sitä, mihin kaikki Kenian valtiolle lahjoitetut suojavarusteet ovat päätyneet, kun niitä ei ole tuotu sairaaloihin.
Lakkoon ovat liittyneet nyt myös monet hoitajat ja muut terveysalan ammattilaiset. Kenian terveysministeriö on uhannut ammattilaisia erottamisella, mikäli lakko jatkuu.
Lakon odotetaan kestävän pitkään, jos sopua ei synny. Vuonna 2017 vastaava lakko kesti 100 päivää. Tuona aikana meidänkin kylässämme ja lähialueilla menehtyi lukuisia lapsia, joiden vanhemmilla ei ollut varaa yksityisen sairaalan hoitoon.
Lakon vaikutukset näkyvät myös vastaanotollani. Jonoa olisi loputtomasti ja ihmiset hakevat nyt apua vaivoihin, joita minun osaamisellani ei voida hoitaa. Mistä saada apua, kun sairaalat kaikuvat tyhjyyttään?
Sairaanhoitaja Viola Wallenius tekee avustustyötä Keniassa ja on kahdeksan ottolapsen äiti.
Lue lisää:
Kuka saa hoitoa koronaan? Tehy-lehden kolumnisti kertoo arjestaan Keniassa
Keniaan asettuneen Violan ensimmäinen projekti oli puuro: ”Työ täällä tuntuu merkitykselliseltä”