”Kokemusteni vuoksi haluan auttaa muita”

10.1.2024
Teksti Terhi Mäkinen | Kuvat Jari Lifländer

Rahaongelmat olivat Noora Hjelmanille pitkään hirveä häpeä. Kun maksuhäiriömerkintä viime keväänä poistui, se tuntui ihmeen hyvältä. Omat elämänkokemukset ovat vaikuttaneet siihen, että Noora haluaa auttaa muita.

Lähihoitaja Noora Hjelmanilla, 37, on ollut maksuhäiriömerkintä koko aikuisiän. Noora muutti kotoa 17-vuotiaana ja joutui ottamaan opintolainaa jo lukioon. Laskuja kertyi ja rahat eivät meinanneet riittää ruokaan. Hän kävi syömässä vanhemmillaan ja teki opiskelun ohessa siivoushommia.

”Halusin tehdä samaa, mitä kaveritkin, vaikka kotona oli opetettu vastuullisuutta. Halusin tulla hyväksytyksi. Minulta puuttuivat taidot käyttää rahaa.”

Kun laskuja kasaantui, Noora lakkasi välittämästä. Hän alkoi jättää laskuja avaamatta. Se oli iso virhe, sillä kympeistä kertyi kulujen kanssa satasia. Laskuja oli kertynyt osamaksuvaatteista, lehtitilauksista, lääkärimaksuista.

”Siinä oli paljon pieniä maksuja. Vaatteista tykkäsin ja shoppailin niitä kyllä liikaa. Uusi vaate toi mielihyvää.”

Noora oli 19-vuotias, kun hänen luottotietonsa menivät.

”Maksuhäiriömerkintä tuli ihan aiheesta. Se oli tavallaan hyvä stoppi, koska sen jälkeen en pystynyt ottamaan enää lisää velkaa. Pikavippejä en ole onneksi ottanut koskaan.”

Noora sai nuorena yhden häädön maksamattomien vuokrien vuoksi. Se saa vieläkin häpeän tunteet nousemaan.

”Vuokranantaja oli vanha kiltti mies. Hän luotti minuun ja sitten kävi miten kävi.”

Lähihoitaja Noora Hjelman.

Nuoret tarvitsevat käytännön rahaoppia vanhemmiltaan. Pitää osata budjetoida ja miettiä, paljonko asumisen ja ruuan jälkeen jää käyttörahaa muuhun.

Lähihoitaja Noora Hjelman

Arvojen mukainen työ

Noora on juuri päässyt töistä kotiin. Ilta Tampereella hämärtää jo. Nooran työmatka on ihanan lyhyt – vain noin 300 metriä. Noora työskentelee ohjaajana Treili Oy:n Vallerissa, joka on mielenterveyskuntoutujille tarkoitettu yhteisöllisen tukiasumisen yksikkö. Treili on yhteiskunnallinen yritys, ja sen omistaa Sopimusvuorisäätiö. Tuotot menevät toiminnan kehittämiseen.

Nooralla on vakituinen työpaikka, ja hän viihtyy hyvin.

”Meillä on pieni työyhteisö ja mukava porukka. Elämme arkea kuntoutu­jien kanssa. Työpaikan arvot sopivat omiin arvoihini.”

Viimeiset seitsemän vuotta Noora on asunut Tampereella, kotoisin hän on Porista. Nooran uusperheeseen kuuluu puoliso ja yhteensä neljä lasta.

Pienestä palkasta perintään

Pahimmillaan Nooran velat olivat 20 000–30 000 euroa. Noora kävi niihin aikoihin, 24-vuotiaana, velkaneuvojalla, mutta käynti lähinnä lannisti. Noora oli juuri lopettanut myyntityöt ja alkanut opiskella lähihoitajaksi. Velkaneuvoja pyysi palaamaan, kun hänellä olisi vakituinen työpaikka. Kului monta vuotta, ettei hän avannut ulosottovelkojien kirjeitä.

”Lakkasin välittämästä. Annoin tietoisesti vain mennä.”

Osa velasta oli opintolainaa. Velkaa kertyi myös, kun Kela peri opintotukia takaisin, koska Noora oli tehnyt opiskeluaikana liikaa töitä. 

Asunnon saaminen ilman luottotietoja oli vaikeaa. Puhelin oli kallis prepaid-liittymä, kunnes isä otti Nooralle liittymän nimissään. Veloista kertominen vanhemmille oli kamalaa ja hävetti.

Noora lyhensi velkoja usean vuoden ajan, kun teki vanhustyötä Porin aikoina.

”Pienestä palkasta meni suuri osa perintään. Se vaikeutti pärjäämistä muuten. En ole ikinä tajunnut hakea toimeentulotukea, vaikka tuloni ovat aina olleet melko pienet.”

Uskoisin, että ilman adhd:tä olisin saanut asiani aikaisemmin kuntoon.

Kun Noora oli 31-vuotias, hän sai adhd-diagnoosin. Hän uskoo, että adhd vaikutti myös velkaantumiseen: ”Adhd tuo impulsiivisuutta ja hetkessä elämisen tarvetta. Uskoisin, että ilman adhd:tä olisin saanut asiani aikaisemmin kuntoon. Velkojen setviminen oli kova homma.”

Kouluaikoina Noora sanoo olleensa enemmänkin kiltti haaveilija, eikä adhd:tä huomattu silloin.

”Päässäni pyörii paljon asioita ja välillä olen häslääjä. Töiden jälkeen kaipaan hiljaisuutta ja rauhaa. Lääkitys auttaa myös.”

Nooralla on ollut myös burn out ja masennuskausi, jonka vuoksi hän oli sairauslomalla pitkään.

”Omat elämänkokemukseni ovat vaikuttaneet siihen, että haluan auttaa muita. Ymmärrän ihmisiä, joilla on vaikeaa.”

En ole ainoa

Nooran elämässä tapahtui tärkeä käännekohta, kun hän oli työharjoittelussa päihde- ja rikostaustaisia ihmisiä aut­tavassa Kris-yhdistyksessä. Monelta asiak­kaalta olivat menneet luottotiedot.

”Opin harjoittelussa paljon elämästä. Kasvoin muutamassa kuukaudessa henkisesti kymmenen vuotta. Krisissä kävi puhumassa velkaneuvoja. Sain potkun järjestää asiani kuntoon, koska tajusin, että se on onnistunut myös ihmisiltä, joilla tilanne on ollut minua pahempi. Harjoittelu antoi mittasuhdetta omille ongelmilleni.”

Krisin toiminta perustuu vertaistukeen, ja vertaistuen voima on aihe, josta Noora puhuu mielellään. Hän sai konkreettisia neuvoja velkojensa selvittelyyn myös Facebookin Velallisten tukiryhmästä.

”Ryhmässä on 26 000 jäsentä. Se kertoo jotakin. En ole ainoa, jolla on rahaongelmia.”

Noora selvitti, minne kaikkialle hän on velkaa. Hän otti yhteyttä perintätoimistoihin ja onnistui velkojen kohtuullistamisessa – velat koostuivat alun perin melko pienistä summista, joille oli kertynyt päälle viivästyskorkoja ja perintäkuluja. Kohtuullistamisessa osa kuluista annetaan anteeksi. Osaa veloista oli myös peritty väärin.

Maksettavaa jäi 5 900 euroa. Noora oli asunut silloin uuden puolisonsa kanssa jo muutaman vuoden yhdessä.

”Mieheni maksoi summan, jotta siitä ei mene enää ylimääräisiä kuluja. Maksan hänelle kaiken takaisin. Osan olen jo maksanut.”

Nyt on Nooran vuoro antaa vertaistukea muille. Hän on käynyt puhumassa kokemuksistaan muun muassa Ahjolan Setlementin Taloushaltia-hankkeen tilaisuuksissa. Hankkeessa autetaan pikavippien vuoksi ylivelkaantuneita nuoria.

”Nuoret tarvitsevat käytännön rahaoppia vanhemmiltaan. Pitää osata budjetoida ja miettiä, paljonko asumisen ja ruuan jälkeen jää käyttörahaa muuhun.”

Käärmeet olkkarissa

Noora varoittaa jo ennen haastattelua, että heillä on kotona käärmeitä ja muita matelijoita sekä selkärangattomia kuten hämähäkkejä. Hän on huomannut, että jotkut voivat hänen lemmikkejään kavahtaa.

”Vaikka enemmän nämä ovat kyllä adhd-ihmisen projekteja kuin lemmikkejä”, Noora kuvailee. Käärmeiden ruokkimisen on hänestä parasta stressinpurkua.

”En ole koiranulkoiluttaja. Tutkin jo lapsena serkkupojan kanssa ötököitä. Käärmeissä kiinnostavat genetiikka, väriyhdistelmät, historia ja miten ne elävät luonnossa. Käärmeet ovat kauniita ja kiehtovia.”

Perheen olohuoneessa on terraa­rioissaan kaksi kääpiöverkkopytonia, toinen naaras, toinen uros. Naaras on kaksimetrinen, uros vähän pienempi. Noora käsittelee kääpiöverkkopytoneita vain silloin, kun hän on yksin kotona ja ympäristö on rauhallinen.

”Ne ovat aika ruoka-ahneita ja olen itsekin niiden silmissä ruokaa. Käsittelen niitä vain sen verran, että tottumus säilyy.”

Aikuiset käärmeet syövät kerran kuukaudessa. Nyt naaras on menossa paritukseen, joten se syö vähän taajempaan. Yksi perheen pakastimista on täynnä käärmeiden ruokaa eli rottia ja hiiriä.

Olohuoneessa asumuksissaan on myös tarantulia eli lintuhämähäkkejä. Osa käärmeistä elelee lämmitetyssä autotallissa.

Lähihoitaja Noora Hjelman lemmikkikäärmeen kanssa.
Noora rentoutuu käärmeitä ruokkimalla. Kuvassa Nooran sylissä kuningaspyton.

Helpottava hetki

Nykyään Noora osaa budjetoida ja laskut menevät tilipäivänä verkkopankissa suoraan maksuun. Velkansa Noora sai maksettua viime keväänä. Maksuhäiriömerkintä poistui kuukautta myöhemmin.

”Lähetin heti kuvakaappauksen luottotietopalvelusta puolisolleni. Merkinnän poistuminen tuntui paremmalta, mitä olin osannut ajatella. Vähän itketti myös.”

Samalla Noora sai väärin perittyjen velkojen vuoksi 900 euroa takaisin. Noora jutteli miehensä kanssa, lyhentäisikö hän summalla velkaansa hänelle, mutta he päättivät yhdessä juhlistaa tilannetta tarpeellisella hankinnalla – polkupyörällä.

”Kun luottotietoja ei ollut, tuntui kuin olisi leimattu rikolliseksi”, Noora sanoo. Myös sote-alan työpaikat voivat tarkastaa työnhakijan luottotiedot, jos tehtäviin sisältyy työskentelyä muiden kotona esimerkiksi kotihoidossa. Sitäkin sai jännittää.

Nooran työkaverit esihenkilöä myöten tietävät menneistä veloista ja suhtautuivat asiaan ymmärtävästi. Enää ei ole mitään hävettävää.

Mainos alkaa
Mainos alkaa
XAMK mainos.
Mainos päättyy
Mainos päättyy

Mistä apua rahahuoliin?

  • Takuusäätiö tukee ihmisiä talouden hallinnassa ja velkojen hoidossa. Palvelut ovat maksuttomia. Takuusäätiön velkalinja 0800 9 8009 on auki arkisin kello 10–14. Verkkosivuilta takuusaatio.fi löytyy Kysy rahasta -chat, jossa voi keskustella asiantuntijan kanssa maanantaista torstaihin kello 12.30–15 ja keskiviikkoisin myös kello 17–19. Takuusäätiön velkajärjestelyyn hakeneista on vajaan kahden viime vuoden aikana ollut 16 prosenttia sote-alan työntekijöitä.
  • Val­tion oi­keus­a­pu­toimistoja on ympäri Suomen. Niistä saa maksutonta ta­lous- ja vel­ka­neu­von­taa.
  • Hyvinvointialueet myöntävät sosiaalista luottoa, jota voidaan myöntää muun muassa velkakierteen katkaisemiseen, välttämättömiin kodin hankintoihin, asumisen turvaamiseen tai kriisitilanteiden ratkaisemiseen. Tästä voi kysyä hyvinvointialueen sosiaalipalveluista.
  • Mielenterveyden keskusliitto neuvoo sosiaalietuuksiin liittyvissä pulmissa arkisin klo 12–14 numerossa 040 756 0578.
  • Mieli ry:n kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111.
Oletko joskus saanut maksuhäiriömerkinnän?
Choices