Lapsuudestaan Saara Partanen haluaa muistaa Lähi-idän auringon, erityisesti kesät Jordaniassa sukulaisten luona, sekä puuhat omien sisarusten kanssa. Pääasiassa hän pyrkii kuitenkin suuntaamaan katseensa eteenpäin, koska menneisyydessä on paljon kipeitä asioita.
Saara on 39-vuotias tamperelainen kätilö ja valokuvaaja, joka kutsuu itseään kunniaväkivaltaselviytyjäksi. Kunniaväkivallan taustalla on ajatus siitä, että ihminen on jollain tavalla rikkonut perheen tai suvun kunniaa, ja kunnia yritetään saada takaisin kohdistamalla häneen väkivaltaa tai sen uhkaa. Väkivalta kohdistuu usein naisiin, ilmenee monissa muodoissa ja voi olla myös psyykkistä. Poliisin mukaan kunniaan liittyvä väkivalta on yleistynyt Suomessa viime vuosina.
Kun Saara oli 19-vuotias, hän jätti taakseen lapsuudenperheensä, koska koki, että se oli ainut tapa selviytyä.
”Olen todistanut itselleni, että on mahdollista rakentaa tyhjästä itsenäinen ja turvallinen elämä. En ottanut mukaani kuin muutaman vaatekappaleen ja koruni, jotka myin saadakseni rahaa. Aloitin uuden elämän nollapisteestä.”
Yksin ja erilainen
Saara kasvoi islaminuskoisessa perheessä, johon kuului neljä lasta ja vanhemmat, suomalainen äiti ja palestiinalainen isä. Saaran varhaislapsuus kului Lähi-idässä, mutta kun hän oli esikouluiässä, perhe muutti Suomeen.
Perheen ilmapiiriä Saara kuvailee ahdistavaksi ja toksiseksi eli myrkylliseksi. Hänen mukaansa kuri oli kova, ja jos sääntöjä rikkoi, seurasi fyysisiä rangaistuksia.