Joulukuussa lähihoitajaksi valmistunut Mari Laaksonen ihailee kylpykulttuuria, joka toi japanilaisille vanhuksille hoivakodissa ripauksen ylellisyyttä. ”Ensin asiakasta autettiin peseytymään suihkussa, ja sen jälkeen hän pääsi kylpyyn. Kylpyosastolla oli monikäyttöisiä nostimia, joiden avulla jokainen halukas saatiin altaaseen tai kylpyammeeseen. Ammeeseen lorautettiin metsäntuoksua, joka värjäsi veden vihreäksi ja teki kylpyhetkestä moniaistillisen kokemuksen”, Mari kertoo.
Kylpeminen hoidettiin lämminhenkisenä sarjatyönä. Kylpijöitä oli yhtä aikaa useampia, samoin heitä auttavaa henkilökuntaa. Ensin yksi ryhmä vanhuksia riisui, minkä jälkeen pesijät ottivat heidät vastaan, laittoivat kylpyyn ja saattoivat lopuksi takaisin pukuhuoneen ovelle. Peilin edessä taputeltiin kasvovoiteet ja kuivattiin hiukset föönillä. Märillä hiuksilla kukaan ei lähtenyt pois. Vuoteessa oleville vanhuksille henkilökunta puki vaatteet niin, että saumat menivät täysin suoraan. Mikään ei saanut painaa eikä olla huonosti. Pieniinkin yksityiskohtiin käytettiin paljon aikaa.
”Asiakkaista huolehdittiin ja heidät kaikki myös saatettiin kylpyosastolta pois, vaikka he olisivat pystyneet kulkemaan lyhyen matkan päiväsalin puolelle itsenäisestikin”, Mari kertoo.
Mari ei ollut käynyt ennen viime vuonna tapahtunutta harjoitteluaan Japanissa, mutta häntä kiinnosti maan tapakulttuuri ja japanilaisten kunnioitus iäkkäitä kohtaan. Hän oli lukenut Japania käsitteleviä kirjoja, kirjoitellut paikallisen kirjeystävän kanssa, katsonut japanilaisia elokuvia ja opetellut kieltä kansalaisopistossa ja puhelinsovelluksella.