Anna Moring: Syrjintä pelottaa

Sukulaiset kyselevät nykyään homoiltakin, joko teillä pian kuuluu pienten jalkojen töminää, sanoo sateenkaariperheistä väitellyt Anna Moring.Miten neuvoisit hoitajia sateenkaariperheiden kohtaamisessa?Älä oleta. Kysy, jos et tiedä. Rakenna luottamusta, vaikka se vaatii vaivaa, sillä sateenkaariperheet pelkäävät usein syrjintää. Huoneessa ei tarvitse soida Eva Dahlgren, mutta seinällä voisi olla vaikka Syrjinnästä vapaa alue -juliste.Neuvoloissa suhtautuminen on usein todella positiivista. Vaikeuksia tuottaa epävarmuus siitä, mikä rooli kenelläkin on perheessä. Jos ei tiedä, voi vaikka kysyä, kutsuuko lapsi sinua etunimellä vai äidiksi. Loppujen lopuksi me sateenkaariperheet olemme aika tavallista sakkia.Päiväkodeissa olisi tärkeä puhua lapsille, että perheitä on monenlaisia, eikä toinen ole toista huonompi.

Kuvateksti
Kuva Jaakko Martikainen

Millaista erityistä tukea sateenkaariperheet tarvitsevat?
Jos lapsella on kaksi kotia, perhe tarvitsee tukea arjen järjestämisessä. Miten vahvistaa suhdetta kaikkiin vanhempiin? Koska vauva voi olla yötä pois äidin luota? Miten imetys? Olisi hyvä, että ammattilaiset pystyisivät pohtimaan asioita perheen kanssa.

Tutkimusten mukaan sateenkaariperheiden lapset voivat hyvin.

Mitä hyötyä tai haittaa on siitä, että lapsella on kolme tai neljä vanhempaa?
Valtaosassa sateenkaariperheitä on kaksi äitiä. Jos vanhempia on enemmän, lapsella on yleensä monta kotia. Kamat voivat olla väärässä paikassa, ja lapsi saattaa ikävöidä toiseen kotiin. Kasvatuskulttuurit voivat olla erilaiset. Kommunikaatio vaatii enemmän vaivaa.
Vahvuus on, että lapsella on valtavasti ihmisiä, jotka rakastavat häntä. Synttärijuhlat ovat isoja ja joululahjoja saa paljon!
Tutkimusten mukaan sateenkaariperheiden lapset voivat hyvin. Ainoa ero on se, että lapsista kasvaa niissä hiukan empaattisempia. Lapsia ei kiusata tavallista enempää, mutta jos heitä kiusataan, syynä on usein perhemuoto.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Kuinka lainsäädäntö pysyy muuttuvien perheiden perässä?
Huonosti, mutta perheet ovat kekseliäitä. Lakien puute näkyy, jos perheeseen tulee ero, kuolema tai jokin konflikti. Silloin ei aina tiedetä, miten toimia. Voiko lapsi vaikka jäädä asumaan vanhemman luo, joka ei ole juridinen vanhempi? Juridisia vanhempia voi olla vain kaksi. Erossa muilta voi käytännössä jopa kieltää lapsen tapaamisen.
Perhevapaat eivät ole yhdenvertaiset, sillä etä-isä ei voi pitää niitä. Lainsäädäntö ei saisi olla este sille, jos perheessä halutaan sopia, että meillä on kolme vanhempaa.

Lapsettomuudella tarkoitetaan yleensä heteroparien lapsettomuutta. Miten kipeä asia homojen lapsettomuus on?
Homonuorille lastenhankinta on jo mahdollinen asia. Vielä 15–20 vuotta sitten lapset eivät juuri kuuluneet homomiesten elämänpiiriin. Muutos on ollut radikaali. Homomiehet voivat entistä useammin unelmoida isäksi tulemisesta. On yhä yleisempää, että sinkkuheteronainen ja homomies hankkivat lapsen ja jakavat vanhemmuuden.
Vanhempien suhtautuminen lapsensa homouteen on iso kysymys. Moni vanhempi on surrut, ettei saa lapsenlapsia. Asia on muuttumassa, mikä helpottaa kuviota kovasti. Sukulaiset kyselevät nykyään homoiltakin, että koskas sitä pienten jalkojen töminää kuuluu.

Väitöksessäsi sanoit, että sateenkaariperheillä on paine onnellisuuteen. Onko vieläkin näin?
Kyllä. Sateenkaariperheistä puhutaan yhä ruminkin sanankääntein, viimeksi Aito avioliitto -hankkeessa. Perheillä on paine olla kiitollisia ja onnellisia siitä, että ovat saaneet lapsia. Ongelmista on korkeampi kynnys puhua.

Anna Moring
  • 36-vuotias Monimuotoiset perheet -verkoston projektipäällikkö.
  • Väitteli vuonna 2013 ensimmäisenä Suomessa sateenkaariperheistä.
  • Elää kolmen vanhemman ja kahden lapsen sateenkaariperheessä Helsingissä.
  • Harrastaa pitkän matkan juoksentelua, polkupyöräilyä, yhdenvertaisuuden edistämistä ja intohimoisesti kirjallisuutta.

Julkaistu Tehy-lehdessä 15/2015