Jalkaterapeutti Anna-Mari Pahkala kehottaa hakeutumaan hoitoon varhaisessa vaiheessa, koska silloin kuntoutus tehoaa parhaiten. Jalkaterapeutin tai alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutin ohjaus vähentää kipua ja normalisoi jalan toimintaa.
”Kuntoutus auttaa parhaiten alkuvaiheessa, kun asentomuutos ei ole vielä ehtinyt aiheuttaa vaurioittaa isovarpaan tyviniveltä ja aiheuttaa ongelmia muualle alaraajaan.”
Konservatiivinen hoito perustuu jalkaterän ja koko alaraajan liikeketjun lihastoiminnan kehittämiseen ja nivelten liikkuvuuden lisäämiseen. Ortooseilla ja varvaserottimilla voidaan vaikuttaa vaivaisenluun kulmaan ja vähentää kipua. Säännöllisen harjoittelun tulisi kestää vähintään 2–3 kuukautta.
Leikkauksia tehdään nykyään vähemmän kuin ennen.
Vaivaisenluu on joissain tapauksissa mahdollista myös leikata, mutta Pahkalan mukaan leikkauksia tehdään nykyään vähemmän kuin ennen.
”Ihmiset luulevat usein, että leikkaus on ainoa hoitokeino, mutta tämä ei pidä paikkaansa.”
Leikkauksesta toipuminen voi kestää puolisen vuotta.
”Jos vaivaisenluu aiheuttaa voimakasta kipua tai haittaa jatkuvasti, leikkausta voidaan miettiä.”
Toimiva isovarvas
Jalkaterä on monimutkainen kokonaisuus. Sen muodostavat 28 luuta, 33 niveltä sekä yli 100 lihasta, nivelsidettä ja jännettä. Jalkapöydässä on viisi jalkapöytäluuta, yksi kutakin varvasta kohden. Isovarpaassa varvasluita on kaksi peräkkäin, muissa varpaissa kolme. Luut päättyvät päkiän kohdalla. Siinä sijaitsevat varvasluiden tyvinivelet.
”Toimiva isovarvas on kävelyssä tärkeä, sillä se auttaa ponnistamaan tehokkaasti askeleelta toiselle.”
Toiminnallinen vaivaisenluu syntyy, kun jalan etuosa kuormittuu väärin. Virheellinen kuormitus johtuu puolestaan takaosan eli kantaluun virheellisestä kuormituksesta tai kävelytyylistä. Virheellinen kuormitus vaikuttaa kävellessä koko nilkan ja jalkaterän toimintaan.
Vaivaisenluun ensimmäisiä oireita ovat yleensä pieni kohouma isovarpaan tyvessä sekä kipu, joka tuntuu isovarpaan tyvinivelessä kävellessä tai heti kävelyn jälkeen.