Vaivaisenluusta kärsii joka neljäs aikuinen – pahimmillaan vaiva voi aiheuttaa kaatuilua

Vaivaisenluun ensimmäinen oire on kipu, joka tuntuu isovarpaan tyvinivelessä. Jalkaterapeutti kehottaa hakeutumaan ammattilaisen luo jo ensimmäisistä oireista.

Kuvateksti
Vaivaisenluu on erityisesti naisten vaiva.
Kuva: iStock

Vaivaisenluu eli hallux valgus on yleinen jalkaterän asentomuutos. Se syntyy, kun isovarpaan tyvinivel kuormittuu virheellisesti, nivel muuttuu ja kääntää isovarpaan muihin varpaisiin päin. Jalkapöytäluun päähän sisäreunalle alkaa kasvaa lisäluuta, mikä näkyy ulkonevana kyhmynä (bunion).

Vaivaa potee joka neljäs aikuinen, ja riski yleistyy iän myötä. Vaivaisenluu on erityisesti naisten vaiva.

Muutoksen aiheuttaja ei ole täysin selvillä, mutta yleisin syy lienee perinnöllisyys. Tutkimusnäyttöä on myös siitä, että korkeakorkoiset kengät sekä jalan rakenteelliset ja toiminnalliset ominaisuudet altistavat vaivalle. Taustalla voi olla myös esimerkiksi nivelreuma, joka vaurioittaa päkiäniveliä ja aiheuttaa sitä kautta vaivaisenluun.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Jalkaterapeutti Anna-Mari Pahkala kehottaa hakeutumaan hoitoon varhaisessa vaiheessa, koska silloin kuntoutus tehoaa parhaiten. Jalkaterapeutin tai alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutin ohjaus vähentää kipua ja normalisoi jalan toimintaa.

”Kuntoutus auttaa parhaiten alkuvaiheessa, kun asentomuutos ei ole vielä ehtinyt aiheuttaa vaurioittaa isovarpaan tyviniveltä ja aiheuttaa ongelmia muualle alaraajaan.”

Konservatiivinen hoito perustuu jalkaterän ja koko alaraajan liikeketjun lihastoiminnan kehittämiseen ja nivelten liikkuvuuden lisäämiseen. Ortooseilla ja varvaserottimilla voidaan vaikuttaa vaivaisenluun kulmaan ja vähentää kipua. Säännöllisen harjoittelun tulisi kestää vähintään 2–3 kuukautta.

Leikkauksia tehdään nykyään vähemmän kuin ennen.

Vaivaisenluu on joissain tapauksissa mahdollista myös leikata, mutta Pahkalan mukaan leikkauksia tehdään nykyään vähemmän kuin ennen.

”Ihmiset luulevat usein, että leikkaus on ainoa hoitokeino, mutta tämä ei pidä paikkaansa.”

Leikkauksesta toipuminen voi kestää puolisen vuotta.

”Jos vaivaisenluu aiheuttaa voimakasta kipua tai haittaa jatkuvasti, leikkausta voidaan miettiä.”

Toimiva isovarvas

Jalkaterä on monimutkainen kokonaisuus. Sen muodostavat 28 luuta, 33 niveltä sekä yli 100 lihasta, nivelsidettä ja jännettä. Jalkapöydässä on viisi jalkapöytäluuta, yksi kutakin varvasta kohden. Isovarpaassa varvasluita on kaksi peräkkäin, muissa varpaissa kolme. Luut päättyvät päkiän kohdalla. Siinä sijaitsevat varvasluiden tyvinivelet.

”Toimiva isovarvas on kävelyssä tärkeä, sillä se auttaa ponnistamaan tehokkaasti askeleelta toiselle.”

Havainnollistava piirroskuva jalan luista.

Toiminnallinen vaivaisenluu syntyy, kun jalan etuosa kuormittuu väärin. Virheellinen kuormitus johtuu puolestaan takaosan eli kantaluun virheellisestä kuormituksesta tai kävelytyylistä. Virheellinen kuormitus vaikuttaa kävellessä koko nilkan ja jalkaterän toimintaan.

Vaivaisenluun ensimmäisiä oireita ovat yleensä pieni kohouma isovarpaan tyvessä sekä kipu, joka tuntuu isovarpaan tyvinivelessä kävellessä tai heti kävelyn jälkeen.

Jos isovarpaan tyvinivel on yliliikkuva tai epävakaa, sitä tukevat nivelsiteet venyvät. Ensimmäisen jalkapöytäluun tyviosa lähtee erottumaan toisesta jalkapöydän luusta, jolloin väliin tulee rako. Virheasennon takia isovarpaan loitontaja- ja lähentäjälihasten sekä koukistaja- ja ojentajalihasten toiminnot ovat epätasapainossa. Tämä johtaa siihen, että isovarpaan virheasento pahenee.

Vaivaisenluu syntyy hitaasti

Vaivaisenluu ei synny hetkessä eikä edes kuukausissa.

”Ensimmäisistä oireista kestää yleensä vuosia ennen kuin näkyvä asentovirhe pahenee.”

Ajan myötä kävely vaikeutuu. Isovarpaan tyvinivel kuluu ja aiheuttaa kulumakipuja. Päkiä leviää ja kipuilee, ja isovarvas voi kääntyä muiden varpaiden alle tai päälle. Muita oireita voivat olla kipu bunion-patissa, tulehdus, känsä, isovarpaan kynsiuurteen kipu ja kynnen kupertuminen.

Kipua saattaa olla myös päkiässä. Lisäksi kipu voi muuttaa jalan toimintaa, aiheuttaa kipua nilkassa ja sääressä sekä vaikeuttaa kävelyä aina lonkkaniveleen saakka.

”Joskus lonkkakivun alkusyyksi voi paljastua vaivaisenluusta johtuvat asentomuutokset. Pitkälle edenneitä ongelmia on vaikeampi kuntouttaa.”

Vaivaisenluun kaltaista tilaa pikkuvarpaassa kutsutaan räätälinpatiksi.

Jos ihminen välttää painon varaamista kipeälle vaivaisenluulle, jalkaterät alkavat usein osoittaa sivulle. Tasapaino-ongelmat yleistyvät, ja varsinkin iäkkäämmillä vaiva saattaa aiheuttaa kaatuilua. Potilaalla saattaa olla myös vaikeuksia löytää tarpeeksi leveälestistä kenkää, joka ei hankaa. 

Vaivaisenluun kaltainen tila saattaa kehittyä myös pikkuvarpaaseen. Tällöin sitä kutsutaan räätälinpatiksi.

”Samalla ihmisellä voi olla sekä vaivaisenluu että räätälinpatti. Pikkuvarpaan merkitys kävelylle on isovarvasta pienempi, joten asentomuutos ei aiheuta siinä yhtä isoja ongelmia kuin isovarpaassa.” 

Näin torjut vaivaisenluuta

  • Käytä oikean kokoisia kenkiä. Kengissä tulee olla reilun sentin liikkumavara sekä jalkaterälle pituussuunnassa että varpaille sivuttaissuunnassa. Kenkä ei saa kaventua kärkeen isovarpaan puolelta.
  • Liiku monipuolisesti. Kävele paljain jaloin tai kokeile kevytjalkineita, kuten paljasjalkakenkiä.
  • Harjoita ja vahvista jalkaterän ja säären alueen lihaksia. Harjoita varpaiden loitontajia harittamalla varpaita ja varpaiden koukistajia poimimalla pyyhettä lattialta. Treenaa pohkeita ja jalkaterää tekemällä päkiöille nousuja ­kahdella tai yhdellä jalalla. 
  • Hakeudu asiantuntijan pakeille heti, kun huomaat ensimmäiset oireet mahdollisesta vaivaisenluusta.

Vinkit antoi jalkaterapeutti Anna-Mari Pahkala.

Lähteinä käytetty: Terveyskirjasto, Duodecim 15/2023, Reuma-lehti 2/2019 ja Proxima Finland oy.