2. Vähemmän lihaa
Aiemmissa ravitsemussuosituksissa lihaa suositeltiin syötäväksi korkeintaan kolme kertaa viikossa. Nyt määrä on pudotettu kahteen. Leikkeleitä ja makkaroita kannattaisi syödä mahdollisimman vähän.
Viikossa lihan ja lihatuotteiden määrä ei saisi ylittää 350 grammaa.
Suositukset perustuvat tieteelliseen näyttöön: punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden runsas syönti nostaa suolistosyövän riskiä.
Punaiseen lihaan kuuluu nauta, sika ja lammas. Riistasta, kuten hirvestä, ei suosituksissa puhuta, koska tutkimusnäyttö puuttuu.
Kanan tai broilerin käyttöä ei tarvitse vähentää terveyssyistä, ympäristösyistä kyllä. Kana- tai kalkkunavalmisteet, kuten kalkkunaleike, lasketaan kuitenkin mukaan viikoittaiseen 350 grammaan.
3. Lisää pehmeää rasvaa
Ravitsemussuosituksissa on ensimmäistä kertaa suositus pehmeän rasvan määrälle. Kasviöljyjen määrän pitäisi olla vähintään 25 grammaa eli noin kaksi ruokalusikallista päivässä. Osan tästä voi käyttää leipärasvana ja ruoanvalmistuksessa.
Kalaa suositellaan syötäväksi vähintään 300–400 grammaa viikossa eli ainakin kolmella aterialla sen sisältämän pehmeän rasvan vuoksi. Vähintään 200 grammaa pitäisi olla rasvaista kalaa.
Kovan rasvan saanti on Suomessa yksi isoimmista ongelmista: miehistä 97 ja naisista 94 prosenttia saa sitä liikaa.
4. Tarkasti kalsiumia
Kalsiumin määrää pitää oppia arvioimaan uudella tavalla.
Kalsiumin päivittäistä saantia on totuttu laskemaan niin, että otetaan huomioon maitovalmisteet ja lisätään sata milligrammaa päälle. Jos asiakas tai potilas syö uusien ravitsemussuositusten mukaan eli runsaasti ja monipuolisesti kasviksia sekä lisäksi pähkinöitä, siemeniä tai manteleita, sata milligrammaa ylittyy.
Ennen kuin alkaa suositella kalsiumlisää, on siis syytä arvioida myös muista lähteistä kuin maitotuotteista saatavaa kalsiumia. Tarpeetonta kalsiumia kannattaa välttää, sillä se vaikeuttaa raudan ja jonkin verran myös sinkin imeytymistä.
5. Mitään ei ole kielletty
Kyseessä ovat suositukset, mitään ei ole kielletty. Ruokavalio on aina kokonaisuus. Jos tykkää syödä lihaa ja makkaraa usein, voi tätä kompensoida sillä, että syö riittävästi kasviksia, marjoja, hedelmiä ja täysjyväviljaa.
Ravitsemussuositukset ovat terveyttä edistäviä suosituksia. Maaliskuussa 2023 julkaistiin ravitsemushoitosuositukset, joista löytyvät sairauskohtaiset ohjeet.
Ravitsemussuositukset THL:n sivuilla.