Näen yksinäisyyttä paljon, ja aihe on itselleni tärkeä. Asiakkaideni ystävät ovat usein mukana päihdemaailmassa. Siellä ystävyys on ailahtelevaa. Tarve kuulua porukkaan on suuri, joten huonokin seura otetaan hinnalla millä hyvänsä. Joskus mietin korvaushoitokäytäntöjä. Miksi lääkkeet on haettava joka päivä paikasta, missä tapaa muita käyttäjiä, omat vanhat kaverinsa?
Näen paljon ylisukupolvisia vaikeuksia. Vankilassa on isiä ja poikia tai veljeksiä. Useat asiakkaistani ovat rikkinäisistä oloista. Siksi rohkaisen elvyttämään suhteita omiin lapsiin – että ihminen näkisi arvonsa vanhempana. Lapsi ei tarvitse täydellistä vanhempaa. Riittää, että lapsi saa turvaa ilman väkivaltaa ja päihteitä.
Näen työssäni niin paljon yksinäisyyttä ja syrjäytymistä, että epänormaalista tulee normaalia. Toisaalta yksinäisyyden huomaaminen kertoo ehkä onnistumisesta työssä, sillä yksinäisyys paljastuu vasta aidossa kontaktissa. Yksinäisyyden tunne on kipeä, ehkä yksi kipeimmistä, mitä on. Työikäiselle yksinäisyys saattaa olla vielä isompi häpeä kuin vanhukselle, jonka yksinäisyys voi johtua siitä, että ystäviä on jo kuollut.
Vangit sairastavat paljon, ja vankilassa vastaanotolle pääsee helpommin kuin muualla. Monen elämä rauhoittuu vankeuden ajaksi. Kuunteleminen on tärkeintä, hoitajan ei tarvitse olla aina korjaamassa. Arvostan sitä, että minulle kerrotaan merkityksellisiä asioita. Päihderiippuvuuden edessä tulee nöyräksi. Haluan luoda toivoa ja auttaa luomaan olosuhteita, joissa muutos olisi mahdollinen. Mieleenpainuvimpia ovat tilanteet, joissa ihminen haluaisi lopettaa päihteiden käyttämisen, mutta ei pysty, koska kokee olevansa niin yksin ja on lopulta itsetuhoinen. Mieleen ovat jääneet myös tapaukset, joissa ihminen yöpyy mieluummin karussa hätämajoituksessa, jotta saisi olla muiden seurassa, eikä yksin kotona.