Helvetti ennen kuukautisia – tällainen on PMS-oireyhtymän rankempi muoto PMDD

Kaikki PMDD:stä kärsivät eivät tiedosta, että masennus, ahdistus ja itsetuhoiset ajatukset liittyvät kuukautisiin.

Kuvateksti
PMDD:n diagnosoinnin apuna käytetään oirepäiväkirjaa.
Kuva: iStock

Turvottaa, rinnat ovat arat, mieliala ja ruokahalu vaihtelevat. Monella on vaikeaa ennen kuukautisten alkua eli kuukautiskierron loppuvaiheessa. Useimmilla oireet häviävät kuukautisten alettua, ja elämä jatkuu normaalisti.

”Kuukautisia edeltävillä oireilla ei pidä vitsailla, sillä kyse on vakavasta asiasta”, sanoo gynekologi Paula Kuivasaari-Pirinen.

Lieviä premenstruaalioireita eli PMS:ää (premenstrual syndrome) kokee 80–95 prosenttia henkilöistä, joilla on kuukautiset. Vaikeita, kliinisesti merkittäviä PMS-oireita kokee noin neljännes.

Pieni vähemmistö eli 3–8 prosenttia kärsii vielä pahemmista psyykkisistä oireista. Heillä on PMDD eli kuukautisia edeltävä dysforinen häiriö (premenstrual dysphoric disorder).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yllätys nelikympppisenä

Paula Kuivasaari-Pirinen on hoitanut PMDD:stä kärsiviä potilaita.

”Pahimmat oireet tulevat nelikymppisille naisille, jotka eivät ole vielä vaihdevuosi-iässä. Kaikilla ei ole välttämättä ollut parikymppisinä mitään kuukautisia edeltäviä oireita”, Paula Kuivasaari­-Pirinen kertoo.

PMDD:ssä potilas saa rajuja ahdistus-, masennus- ja itsetuhoisuusoireita. Tyypillisesti oireisiin voi kuulua myös voimakasta ärtyneisyyttä, raivoa ja aggressiivisuutta. Oireet voivat heikentää myös läheisten hyvinvointia ja elämänlaatua.

”Nainen voi käyttäytyä pelottavasti, mikä hävettää häntä jälkeen päin hirveästi: Miten olen käyttäytynyt näin?”

Diagnoosi edellyttää, että oireet vaikeuttavat merkittävästi arkielämää.

Kaikki oireilevat eivät välttämättä tiedosta, että oireet liittyvät kuukautisiin, jos ei ole kuukautisvuotoa hormonikierukan vuoksi.

PMDD-diagnoosi edellyttää, että oireet vaikeuttavat merkittävästi arkielämää. Ne voivat häiritä työntekoa, koulunkäyntiä ja ihmissuhteita sekä ahdistaa potilasta suuresti. Diagnoosi edellyttää myös, että kuukautisten päättymisen ja ovulaation välisenä aikana on oireeton jakso ja oireet toistuvat samanlaisina useimmissa kierroissa.

Lääkäri käyttää diagnostiikan apuvälineenä oirepäiväkirjaa, jota potilas täyttää kahden kuukautiskierron ajan. Oirekyselyllä tulisi pystyä erottelemaan yksittäiset oireet ja niiden ajoitus, oireiden aiheuttama haitta sekä muut mahdolliset mielialaoireita aiheuttavat sairaudet, kuten masennus.

Kuukautiskierto kestää noin 28 vuorokautta. Munasolu irtoaa munasarjasta kierron puolivälissä. Irtoamista kutsutaan ovulaatioksi. Tästä alkaa luteaali- eli keltarauhasvaihe. Se kestää noin kaksi viikkoa kuukautisvuodon alkuun saakka.

Ovulaation jälkeen munarakkula muuttuu keltarauhaseksi, jolloin munasarja tuottaa sekä progesteronia että estrogeenia.

Tutkittua tietoa puuttuu

Premenstruaalioireet syntyvät munasarjan keltarauhasvaiheen umpierityksen yhteydessä. Umpierityksessä umpirauhaset, kuten munasarjat, erittävät hormoneja elimistöön. Ilman ovulaatiota premenstruaalioireita ei esiinny. Niitä ei ole ennen murrosikää, munasarjojen poiston tai menopaussin jälkeen eikä raskauden aikana.

Ovulaation estävä hormonaalinen lääkitys ja selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI-lääkkeet) on todettu tehokkaaksi hoidoksi. Niitä käytetään sekä PMS:n että PMDD:n hoidossa.

”Käytännössä gynekologit aloittavat usein hoidon yhdistelmäehkäisypillereillä, koska ne ovat meille tutuimpia”, Paula Kuivasaari-Pirinen sanoo.

Vastausta vailla on, miksi jotkut kärsivät oireista ja jotkut eivät.

Jos potilas tarvitsee myös ehkäisyä, SSRI-lääke ja yhdistelmäehkäisyvalmiste voidaan yhdistää.

”Myös liikunta ja terveellinen ruokavalio voivat tutkitusti helpottaa oireita.”

Vaikka premenstruaalihäiriöiden käsite on tunnettu yli 80 vuoden ajan, tutkittavaa riittää edelleen. Suurin vastausta vailla oleva kysymys on se, miksi jotkut kärsivät oireista ja jotkut eivät.

Tutkimusnäyttöä on kertynyt eniten SSRI-lääkkeistä.

”SSRI-lääkkeiden teho puhuu sen puolesta, että PMDD liittyy välittäjäaineisiin, mutta tarkka mekanismi on epäselvä. Oireet ilmaantuvat kuukautiskierron keltarauhasvaiheen aikana, mutta oireilevien naisten hormonitasoissa ei ole eroa, kun niitä verrataan oireettomien naisten tasoihin. Hormonikierukasta voi olla apua jollekulle, mutta ei kaikille.”

Kuivasaari-Pirisen mielestä ei ole tuulesta temmattua väittää, että naisten sairauksien ja terveysongelmien tutkiminen on jäänyt paitsioon.

”Esimerkiksi tutkimusnäyttö PMDD:n eri hoitomuodoista on vähäistä.”

Lähteenä käytetty: Duodecim-lehti 24/1998 ja Duodecim 17/2013 sekä potilasjärjestö PMDD Suomi ry:n verkkosivut. www.terveysportti.fi Lääkärin tietokannat > Premenstruaalioireyhtymän oirepäiväkirja

Kuukautisia edeltävä dysforinen häiriö PMDD

❶ Naisista 3–8 prosenttia saa ennen kuukautisia rajuja ahdistus-, masennus- ja itsetuhoisuusoireita. Oireita tulee erityisesti noin 40-vuotiaille, jotka eivät ole vielä vaihdevuosi-iässä.

❷ Oireet voivat johtua keskushermoston välittäjäaineiden poikkeavista vasteista kuukautiskierron normaaleihin hormonivaihteluihin.

❸ Häiriötä hoidetaan yhdistelmäehkäisyvalmisteilla, hormonikierukalla ja SSRI-lääkkeillä sekä liikunnalla ja ruokavaliolla. 

❹ Potilasjärjestö PMDD Suomi ry on perustettu vuonna 2023.

8.8. 2024 klo 12.48 korjattu virhe otsikossa.