Aknea osataan hoitaa entistä paremmin – tehokkaimpaan lääkkeeseen liittyy pelkoja ja ennakkoluuloja

Aknen hoidossa osataan ottaa entistä paremmin huomioon taudin sosiaaliset ja psyykkiset vaikutukset.

Kuvateksti
Aknehoidot ovat viime vuosina ottaneet ilahduttavia edistysaskelia.
Kuva: iStock

Jopa 90 prosenttia nuorista kärsii jonkinasteisesta aknesta. Kymmenellä prosentilla akne on vaikea. Noin neljällä prosentilla ihosairaus vaivaa vielä 40–50 vuoden iässä.

Akne ilmenee ihossa näppylöinä, mustapäinä eli komedoina, valkopäinä ja vaikeimmissa tapauksissa tulehtuneina onteloina ja arpimuodostumina. Kun talirauhasen tiehyet tukkeutuvat, talirauhanen turpoaa ja iho punoittaa.

Akneen on usein perinnöllinen taipumus, ja sen puhkeaminen liittyy hormonaalisiin muutoksiin, kuten puberteettiin, kuukautiskiertoon tai raskauteen.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Oireita voivat pahentaa ulkoiset tekijät, kuten ihohuokosia tukkivat rasvaiset voiteet, kuuma ympäristö, stressi, univaje sekä tietyt ruoka-aineet.

Yhä vahvempi tutkimusnäyttö osoittaa, että nopeat hiilihydraatit, kuten sokeripitoiset välipalat ja virvoitusjuomat sekä maitotuotteet, suklaa ja tyydyttyneet rasvat lisäävät merkittävästi akneoireiden riskiä. Näin todetaan Nutrients-tiedelehden vuonna 2024 julkaisemassa laajassa tutkimuskatsauksessa.

Isotretinoiini puhuttaa

Kevyimmillään akne hoituu erilaisilla geeleillä ja voiteilla tai elintapojen säätämisellä. Tulehdukselliseen akneen käytetään ensiapuna antibioottien ja paikallishoidon yhdistelmää, mutta sivuvaikutusten vuoksi antibiootteja ei tulisi käyttää pitkäkestoisesti.

Vaikeassa ja arpeuttavassa aknessa tehokkain hoito on jo pitkään ollut suun kautta otettava isotretinoiini, joka on A-vitamiinin johdannainen. Se ehkäisee talitukkeumia.

Isotretinoiiniin liittyy kuitenkin pelkoja ja ennakkoluuloja, sillä lääkkeen harvinaisiin ja hyvin harvinaisiin haittavaikutuksiin on listattu vakavia psyykkisiä oireita. Isotretinoiinin käyttöön on tutkimuksissa yhdistynyt muun muassa masennus, itsemurha, aggressiivisuus, ahdistus ja psykoosi, kertoo Journal of Affective Disorders Reports -lehden tutkimuskatsaus

Haittavaikutuksista saatu tutkimustieto on kuitenkin ristiriitaista. Vuonna 2023 JAMA Dermatology -lehdessä julkaistussa 25 tutkimuksen meta-analyysissä isotretinoiinia käyttäneet yrittivät muita vähemmän itsemurhaa 2–4 vuotta hoidon päättymisen jälkeen. Isotretinoiinin käytöllä ei myöskään havaittu kasvanutta riskivaikutusta psykiatrisille häiriöille, kuten masennukselle.

Eri tutkimukset voivat poiketa tuloksiltaan erilaisten tutkimusasetelmien takia. Kiistatonta näyttöä suuntaan tai toiseen ei ole toistaiseksi saatu, toteaa Tyksin ihotautiopin dosentti Leena Koulu Potilaan Lääkärilehdessä.

Koulun mukaan aknesta kärsivillä voi olla ylipäänsä korostunut itsemurhariski, koska akne saattaa heikentää elämänlaatua. Tästä syystä hoidossa tulee huomioida myös psykologiset tekijät, kuten mahdollinen aiempi masennus tai itsetuhoisuus.

Julkiselle vaikea päästä

Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs tuntee hyvin aknelääkkeisiin liittyvät pelot ja ennakkoluulot.

”Tuntuu siltä, että moni pelkää edelleen isotretinoiinia ja päätyy siksi käyttämään mieluummin paikallishoitotuotteita tai sisäisiä mikrobilääkkeitä, vaikka niiden teho ei olisikaan riittävä.”

Isotretinoiinin käyttöä vähentää Ijäksen mukaan myös se, että hoidon voi aloittaa vain ihotautilääkäri. Julkisella puolella lähetteen ihotautilääkärille saavat vain vaikeaa aknea sairastavat.

Lääkkeen käyttäjän on tärkeää olla tietoinen sen mahdollisista haittavaikutuksista.

Isotretinoiini saattaa nostaa maksaentsyymiarvoja, minkä vuoksi arvoja seurataan verikokeilla. Lääkkeen tyypillisiä haittavaikutuksia ovat ihon ja silmien kuivuminen sekä mahdolliset nivel- tai lihaskivut.

”Jos lääkitys joudutaan lopettamaan esimerkiksi kohonneiden maksa-arvojen vuoksi, se on lääkkeen käyttäjälle usein iso pettymys. Isotretinoiini on kuitenkin tehokkain lääke aknen hoitoon”, Ijäs sanoo.

Ijäs korostaa, että lääkkeen käyttäjän on tärkeää olla tietoinen sen mahdollisista haittavaikutuksista.

”Ihotautilääkäri tekee lopullisen arvion siitä, milloin haittavaikutukset ylittävät lääkkeen hyödyt ja hoito on syytä lopettaa.”

Uusia hoitokeinoja

Viime vuosina aknehoidot ovat ottaneet ilahduttavia edistysaskelia. Tähän on vaikuttanut kasvanut ymmärrys siitä, miten voimakkaasti akne vaikuttaa sosiaalisesti ja psyykkisesti.

”Tiedon lisääntyminen isotretinoiinista on johtanut siihen, että sitä voidaan harkita hoidoksi myös keskivaikeaan akneen – erityisesti jos taudin psykososiaaliset vaikutukset ovat kovin suuret”, Ijäs sanoo.

Ymmärrys on lisääntynyt myös siitä, että akneiho on yleensä herkkä, jolloin ihon oma suojakerros ei toimi kunnolla.

”Akneihoa ei saa ylihoitaa eikä käyttää liian voimakkaita tai ihoa ärsyttäviä kosmetiikkatuotteita. Hoidossa tulee käyttää hellävaraisia, ihoa tukkimattomia tuotteita”, Ijäs selvittää.

Aknearpia osataan hoitaa entistä paremmin.

Naisten hormonaaliseen akneen voidaan käyttää alun perin nesteenpoistoon tarkoitettua spironolaktonia. Lisäksi ehkäisymenetelmäksi voidaan valita pilleri, jolla on aknea hillitsevä vaikutus.

Aknearpia osataan puolestaan hoitaa entistä paremmin esimerkiksi kirurgisesti, kuorinnalla tai laserhionnalla. Uusimmat laserhoidot jäljittelevät isotretinoiinin vaikutuksia talirauhasiin ilman sen haittavaikutuksia.

Uudet menetelmät tarjoavat aknea sairastavalle yksilöllisempiä ja tehokkaampia hoitovaihtoehtoja, Ijäs summaa.

”Aknen hoitoon löytyy yleensä aina jokin tehokas hoitomuoto. Sitä vaan pitää osata lähteä hakemaan.”