Ryhdynkö kevytyrittäjäksi?

Kuvateksti
Potilasvakuutus on voimassa, kun tekee työtä ammatinharjoittajana ilman palkattua henkilökuntaa. Kuva: iStock

Olen harkinnut ryhtyväni kevytyrittäjäksi verkkopalvelun kautta. Miten pitäisi toimia?

Kevytyrittäjä työllistää itsensä laskutuspalvelun kautta. Hän toimii itsenäisesti, hankkii omat asiakkaansa, määrittelee työnsä hinnan sekä päättää, milloin tekee työt. Laskutuspalvelu hoitaa laskujen lähettämisen, rahaliikenteen, tarvittaessa rahojen perinnän sekä muun muassa tilittää palkkaan liittyvät kulut ja maksut vakuutusyhtiöille ja verottajalle.

Kevytyrittäjä voidaan luokitella sekä palkansaajaksi että yrittäjäksi. Verotuksen, vakuutusten ja kirjanpitovelvollisuuden näkökulmasta hän on palkansaaja; työttömyysturvan näkökulmasta yrittäjä. Kevytyrittäjyys ei vaadi Y-tunnuksen hankkimista.

Markkinoilla on myös digitaalisia tilitoimistoja, jotka perustavat asiak­kaalleen Y-tunnuksen ja käyttävät heistä nimitystä kevytyrittäjä.

Terveydenhuollon palvelujen antaminen yksityisesti on luvanvaraista. Lupa haetaan aluehallintovirastosta. Aluehallintovirasto on sitä mieltä, että kevytyrittäjä on työsuhteessa laskutuspalveluun. Näin ollen laskutuspalvelun tulee hankkia tarvittavat luvat ja vakuutukset, mikäli sen listoilla on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Laskutuspalvelun kautta itsensä työllistävien on varmistettava lupien ja vakuutusten voimassaolo laskutuspalvelusta.

Tehyn vastuu- ja oikeusturvavakuutukset ovat voimassa terveyden- ja sairaanhoitotyössä. Potilasvakuutus on voimassa, kun tekee työtä ammatinharjoittajana ilman palkattua henkilökuntaa. Yhtiömuoto ei saa olla oy, ky tai ay. Tehy suosittelee, että tehyläiset hankkivat Y-tunnuksen, hakevat itse tarvittavat luvat aluehallintovirastosta ja toimivat näin ammatinharjoittajina.

Lisätietoja ammatinharjoittajana toimimisesta ja Tehyn yrittäjäjaostosta voit kysyä osoitteesta [email protected].

Julkaistu Tehy-lehdessä 8/2017