Puhuimme töissä muuta kuin suomea – onko se sallittua?

Kuvateksti
Työnantaja määrittelee työpaikan virallisen työkielen ja sitä pitää käyttää. Kuva: iStock

Puhuimme työkaverin kanssa keskenämme äidinkieltämme, joka ei ole suomi. Missä tilanteissa työpaikalla voi puhua muuta kuin suomea?

Työnantaja määrittelee työpaikan virallisen työkielen ja työntekijöiden pitää ­käyttää sitä työhön liittyvässä vuoro­vaikutuksessa niin asiakkaiden, potilaiden kuin kollegojen kanssa. Näin turvataan, että kielellisillä väärinymmärryksillä ei vaaranneta esimerkiksi potilasturvallisuutta.

Työpaikalla voi olla työntekijöitä, jotka puhuvat äidinkielenään muuta kuin ­suomea tai ruotsia. Kolmannen osapuolen on kuitenkin vaikea tietää, keskustelevatko työntekijät työhön liittyvistä asioista.

Epäselvyyksien välttämiseksi työpaikoilla on syytä käyttää työajalla pääsääntöisesti työkieltä kaikessa vuorovaikutuksessa.

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista määrittelee, että potilaan äidinkieli on mahdollisuuksien mukaan otettava huomioon. Suomen ja ruotsin ohella tarvitaan usein tulkkipalveluita. Yli 30 henkilön työpaikoilla kieleen liittyvät käytännöt pitäisi olla myös kirjattuina työpaikan yhdenvertaisuussuunnitelmaan.

Julkaistu Tehy-lehdessä