Jään pian eläkkeelle – koska esimiehelle pitää kertoa tarkka ajankohta?

Kuvateksti
Työntekijän ei ole pakko kertoa eläkesuunnitelmistaan etukäteen, jos ei halua. Mutta irtisanomisajan puitteissa se pitää tehdä. Kuva: iStock

Onko esimiehellä oikeus kysyä, milloin työntekijä aikoo jäädä eläkkeelle?

Esimies voi kysyä eläkesuunnitelmista, koska sillä on vaikutuksia työyhteisöön. Kehityskeskustelu on hyvä ajankohta. Työntekijän ei ole pakko kertoa suunnitelmistaan etukäteen, jos ei halua. Eläkkeelle jäämisestä täytyy silti kertoa irtisanomisajan puitteissa.

Viranhaltija tai työntekijä voi hakea vanhuuseläkettä, kun on saavuttanut yleisen eläkeiän. Hakeminen edellyttää irtisanoutumista. Tällä hetkellä vanhuuseläkkeelle voi siirtyä joustavasti 63–68-vuoden iässä. Ennen 1.1.1955 syntyneiden yleinen vanhuuseläkeikä on 63 vuotta.

Työntekijän työsuhde päättyy ilman irtisanomista ja irtisanomisaikaa sen kalenterikuukauden päättyessä, jonka aikana työntekijä täyttää eroamisiän, jos työnantaja ja työntekijä eivät sovi työsuhteen määräaikaisesta jatkamisesta. Eroamisikä vuonna 1957 ja sitä ennen syntyneillä on 68 vuotta, vuosina 1958–1961 syntyneillä 69 vuotta ja vuonna 1962 ja sen jälkeen syntyneillä 70 vuotta.

Julkaistu Tehy-lehdessä 12/2019