Mainio – Jan Holmberg

Hoitajan työsuhde-edut – onko niitä?

Olen kevään aikana kouluttanut useaan otteeseen hoitoalan työntekijäryhmiä. Aiheena on ollut työssäjaksaminen ja työpaikkataidot. Tässä muutama huomio kohtaamisista työryhmien kanssa.

Kuva: Canva

Hoitoalaa vaivaa koronapandemian jälkeen suuri väsymys. Hoitajat tunnistavat uupumisen itsessään, mutta työnantaja ei aina ota sen esiin tuomisesta riittävästi koppia. Hoitajalle tulee helposti sellainen olo, että hoitajapulassa on venyttävä yhä enemmän, vaikka työssäjaksamisen rajat on jo useaan otteeseen ylitetty.

Esimerkkinä edellisestä on vaikkapa se, että ehdotetaan muutaman päivän sairaslomaa, vaikka se ei työuupumusta paranna. Virkavapaapyyntöön voidaan vastata tarjoamalla ainoaksi vaihtoehdoksi irtisanoutumista. Hoitajille kuulemma riittää töitä, jos haluaa joskus takaisin samaan työpaikkaan.

Hämmentävää on, etteivät hoitajat tiedä kovin hyvin etuisuuksistaan ja työssäjaksamista tukevista palveluista. Harva hoitaja tietää esimerkiksi työterveyshuoltonsa laajuutta, kun olen asiasta kysynyt. Nämä asiat voisivat lukea esimerkiksi perehdytyskansiossa, mutta se on jäänyt monessa työpisteessä päivittämättä.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Koulutus toisensa jälkeen ihmettelen yhtä asiaa. Mikseivät tietyt työnantajat varmista kilpailukykyään hupenevilla hoitajamarkkinoilla? Miksi he eivät pidä huolta siitä, että jokainen nykyinen ja tuleva hoitaja tietää tarjotut työsuhde-edut? Mallia voisi ottaa niiltä hoitoalan työpaikoilta, joissa tämä asia on hoidettu hyvin.

Ei ole mitään järkeä, että työnantajalla on tarjota hoitajille esimerkiksi e-passi, laaja työterveyshuollon paketti, yksilötyönohjausta tai sitoutumislisiä, mutta niistä kerrotaan vain harvoille ja valituille. Hoitajille profiloitu viestintä ontuu pahasti.

Vinkkini hoitajan työnantajalle sekä työpaikan viestintää ja rekrytointia tekevälle on tämä: nosta hoitajaa houkuttelevat edut selkeästi esiin kaikessa viestinnässä. Ne ovat tärkeä osa työnantajamielikuvaa ja kilpailuvaltteja. On hyvä muistaa, että me hoitajat voimme yhä vapaammin valita, kenelle haluamme tehdä töitä.

Viestini jokaiselle hoitajalle ja hoitotyön esihenkilölle on, että selvitä työpaikan edut ja työssäjaksamisen tukitoimenpiteet. Osallistu ja vaikuta työsuhde-etujen ja palkitsemisjärjestelmän kehittämiseen. 

Työpaikkataitoihin kuuluu itsestä huolehtiminen. Työhyvinvoinnin vahvistamiselle on juuri nyt erityinen tar­ve hoitotyössä. Siksi hoitajan on syytä käyttää ennakoiden jaksamisensa tueksi muun muassa luottamusmiehen palveluita, ammattiliiton tarjoamia etuja, työnohjausta, mentorointia, esihenkilökeskusteluja ja työterveyshuoltoa. On potilaasta lähtien kaikkien etu, että hoitaja on kaikissa työvuoroissaan mahdollisimman hyvässä työkunnossa.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset