Mainio – Jan Holmberg

Eettinen stressi voi aiheuttaa häpeää

On hyvä pitää mielessä, että hoitajan häpeä voi olla seurausta ulkoisista tekijöistä tai epärealistisista odotuksista, kirjoittaa Mainio-blogin sairaanhoitaja Jan Holmberg.

Kuva: Canva

Hoitajan ammatti on pitkään kuulunut Suomen arvostetuimpien ammattien joukkoon. Hoitajien työpanos on sote-alalla korvaamaton. Tästä huolimatta osa hoitajista saattaa joskus tuntea häpeää työssään. Olen pitkään miettinyt, mistä tämä ristiriita johtuu.

Yksi syy on se, että riittämättömät palvelut, hoitajapula ja hoitajien puuttuminen työvuoroista lisäävät hoitajan työssään kokemaa priorisointipainetta ja stressiä. Tunnollinen hoitajakollegani koki, ettei pysty auttamaan potilaita riittävän hyvin ja eettisesti kestävällä tavalla. Häpeän tunne nosti helposti päätään hänen mielessään. 

Omasta kokemuksestani olen oppinut, että puhuminen toisten hoitajien kanssa auttaa jakamaan häpeän tunteen kokemuksia. Tunteen tunnistaminen ja tuen saaminen voivat auttaa vahvistamaan itseluottamusta ja käsittelemään häpeän tunteita. On hyvä pitää mielessä, että häpeä voi olla seurausta ulkoisista tekijöistä tai epärealistisista odotuksista.

Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Tehyn valtuustovaalit 2025.
Mainos päättyy

Itse olen kokenut häpeän ja epäonnistumisen tunteita hoitovirheen sattumisen jälkeen. Yksi sairaanhoitajaurani kamalimmista hetkistä on ollut katsoa silmästä silmään potilasta, jolle olen omalla virheelläni aiheuttanut kärsimystä. Toiminnastani aiheutuva häpeä on tuntunut sietämättömältä. Silloin erityisesti työkavereilta saatu tuki on ollut kultaakin kalliimpaa.

Vaikka hoitajan ammatti on arvostettu, työyhteisöissä saattaa esiintyä vähättelyä tai jopa kiusaamista. Tällainen epäasiallinen käytös voi pitkittyessään saada kenet tahansa hoitajan tuntemaan, ettei hänen työnsä ole tarpeeksi hyvää tai arvostettua. Epäreilu käytös johtaa monenlaisiin tunnetiloihin häpeästä ahdistukseen ja epätoivoon.

Hoitajien tulee luoda työyhteisöön tasa-arvoista, kunnioittavaa ja kannustavaa ilmapiiriä. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi avointa vuorovaikutusta, työssä jaksamisen tukemista ja epäasiallisen käytöksen ehkäisemistä. Positiivinen työympäristö auttaa jokaista hoitajaa tuntemaan olonsa arvostetuksi ja käsittelemään häpeän tunteitaan rakentavasti.

Lue lisää: Kenellä on suurin hätä juuri nyt? Jatkuvat vaikeat valinnat aiheuttavat hoitajille eettistä stressiä.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.

 

Mainio Jan Holmberg.
Kirjoittajana

Mainio – Jan Holmberg

Olen sairaanhoitaja, kouluttaja ja tietokirjailija. Bloggaan mainioista asioista, jotka eivät jätä kylmäksi.

Katso kaikki kirjoitukset