Suomessa sairaanhoitajakoulutus käsittää 210 opintopistettä ja kestää noin 3,5 vuotta. Koulutukseen kuuluu mm. psykologiaa, sosiologiaa, lääketiedettä ja hoitotiedettä. Koulutuksen sinetöi päättötyö. Sairaanhoitajan koulutus ei siis ole lyhyt kirjekurssi tai nopea tietopaketti puolessa vuodessa, vaan vaativa ja kokonaisvaltainen koulutus vaativaan asiantuntijatyöhön. Koulutuksen aikana sairaanhoidon opiskelija kasvaa niin ihmisenä kuin ammattilaisenakin.
Sairaanhoitajan työ on moniammatillista asiantuntijatyötä. Hoitaja tekee yhteistyötä muun muassa lääkäreiden, fysioterapeuttien, farmaseuttien, toimintaterapeuttien, röntgenhoitajien, sosiaalihoitajien ja sihteerien kanssa. Muiden ammattiryhmien osaamisen ja työn merkityksen ymmärtäminen on tärkeää ja yhteistyötä tehdään tavoitteena potilaan etu ja hyvinvointi.
Hoitajan tulee tietää potilaansa sairaudet, oirekuva ja lääkitykset. Sairaanhoitajan tulee myös tietää lääkkeiden sivuvaikutukset. Tulee osata tilata erilaisia laboratorionäytteitä ja ottaa niitä itse, varata aikoja poliklinikoille ja erilaisiin röntgentutkimuksiin. Hoitaja on myös se, joka valmistelee potilaan tutkimuksiin ravinnotta oloineen, kanylointeineen ja varjoaineineen. Hoitaja tilaa potilaille kuljetukset tutkimuksiin ja jatkohoitopaikkoihin, hän antaa ohjeet kotiutumisen yhteydessä ja varmistaa, että potilas pärjää ison leikkauksen jälkeen kotonaan. Hoitaja kuntouttaa, ohjaa leikkauksen jälkeisessä liikkumisessa, tarkkailee potilaan vointia ja muutoksia siinä sekä raportoi tarvittaessa lääkärille. Kaiken aikaa hoitaja on valmiina reagoimaan yllättäviin ja äkillisiin tilanteisiin, joita sairaiden ihmisten kanssa työskentelyyn kuuluu aina. Peruselvytys on perusosaamista ja lisäavun hälyttäminen selkäytimessä.