AIKAISEMMIN pohdin, kuka vastaa työilmapiiristä, ja totesin vastuun olevan jokaisella työtä tekevällä yksilöllä. Johtajilla on velvollisuus seurata sitä, miten työyhteisö ja sen yksilöt voivat. Heidän tulee reagoida ja puuttua, kun huomataan asioiden kulkevan väärään suuntaan. Omalla esimerkillään ja kulloisenkin työyhteisön pelisäännöillä johtajat asettavat raamit käyttäytymiselle. Luulisi asian olevan siis hyvin yksinkertaista. Mennään töihin, tehdään työ niin hyvin kuin osataan ja siinä samassa käyttäydytään hyvin ja kunnioitetaan kollegaa.
MIKSI TYÖILMAPIIRI on kuitenkin niin monessa sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikassa huono? Mittarit ja kyselyt kertovat nimittäin tällaisesta. Eikö tunnukin oudolta, että juuri ihmisten kanssa ja hyväksi työtä tekevät ammattilaiset eivät saa keskinäistä yhteistyötään toimimaan? Ammattilaiset, jotka ovat siis pitkälle koulutettuja, rautaisia ihmissuhdetyön osaajia, käyttäytyvät huonosti toisiaan kohtaan ja kiusaavat. Aikuiset ihmiset.
SUOMESSA KIUSATAAN kollegaa useammin kuin muualla Euroopassa. Aika surullista – ja noloa – olla tällaisen tilaston kärkipäässä. Meillä on erilaisia lakeja, suosituksia ja säädöksiä työelämää ohjaamassa. On ohjeita erilaisista toimenpiteistä, interventioista ja sanktioista, jos sääntöjä rikotaan. Miksi asiaa ei silti saada järjestymään ja esimerkiksi työpaikkakiusaamista loppumaan?