Ensimmäisen perushoidon työharjoittelun lähestyessä olemme päässeet koulussakin treenaamaan erilaisia käytännön taitoja luentojen lomassa. Vaikka tiedän olevani täysi noviisi, ovat ne punaiset ambulanssihousut, joista kirjoitin täällä, tuoneet kumma kyllä hieman itsevarmuutta tekemiseen. Sitä paitsi ensimmäisen harjoituspäivän jälkeen huomasin, että muitakin jännitti. En ollut ainoa, jonka kädet aluksi hieman tärisivät koulukaveriin piikkiä pistäessä tai verta sormenpäästä ottaessa. Eikä ihme, sillä itselleni, kuten myös useimmille muille tilanteessa olleille, tuo oli ensimmäinen kerta ikinä. Toinen kerta on aina helpompi, oli kyse mistä tahansa.
Entä sitten liinavaatteiden vaihto sänkyyn samalla, kun siinä makaa liikuntakyvytön potilas? Tai ruoan syöttäminen ja vaipan vaihto? Sängyssä olevan ihmisen peseminen? Henkilön auttaminen makuulta pyörätuoliin, kun hän ei itse pysty liikuttamaan jalkojaan? Menehtyneen potilaan, meidän tapauksessamme vielä nuken, irrottaminen piuhoista, riisuminen, pukeminen ja peittely valkoisella lakanalla? Kaikki nämä ovat asioita, joita tapahtuu terveydenhuollossa joka päivä. Kaikki ne ovat myös asioita, joita itse en aiemmissa töissäni ole tullut edes ajatelleeksi.
Ollaan lähellä ihmistä. Koulussa olen huomannut, että se onneksi tuntuu itselleni luontevalta. Kun tekemäänsä asiaan keskittyy, ei tule edes kiinnittäneeksi huomiota siihen, miten lähellä toista ihmistä onkaan. Silti koulu on eri juttu kuin oikea tilanne. Tulenhan ensimmäisessä harjoittelussa työskentelemään iäkkäiden ihmisten kanssa, joiden keho voi olla hauras ja voimat vähäiset. Ja se, mikä hoitajille on arkipäivää ja rutiinia, on itselleni uusien asioiden opettelua.