Tunnista kateus hoitotyössä – ja ota käyttöön vastamyrkky

Vanha sananlasku kertoo, miten kateus vie kalatkin vedestä. Hoitotyössä kateus vie puolestaan keskinäisen luottamuksen ja motivaation. Vastamyrkkynä kateudelle toimivat ihailu ja kollegalta oppiminen.

Kuva: Istock

Kateus on tunne, joka syntyy halusta omistaa tai saavuttaa jotain, mitä toisella on. Siihen voi liittyä katkeruutta tai vihaa toista kohtaan tämän saavutusten vuoksi. Kateus johtaa helposti negatiiviseen tunnekierteeseen ja itsetunto-ongelmiin: ”Maija on minua parempi hoitaja lääkehoidossa, jossa toivoisin olevani parempi. Olen siis häntä huonompi hoitaja.”

Hoitotyössä voi ilmetä kateutta esimerkiksi silloin, kun koetaan toisen hoitajan saavan enemmän kiitosta tai arvostusta potilailta, työkavereilta tai esihenkilöltä. Kateus voi myös nousta esiin, kun hoitaja vertailee omaa ammatillista osaamistaan ja menestystään toiseen hoitajaan: ”Miksi Maija saa kanyylin potilaan suoneen aina kerralla, enkä itse onnistu yhtä hyvin?”

Yhtäkkiä työpaikalla voi alkaa outo ja jäätävä käytös. Maijasta puhutaan vähätellen, selän takana ja negatiiviseen sävyyn. Ivalliset huomautukset ja ilkeät puheet kiihtyvät ja aiheuttavat niskojen nakkelua ja silmien pyörittelyä. Lopulta Maija saattaa kieltäytyä jakamasta tietoa tai tarjoamasta apua muille, mikä vaikeuttaa yhteistä työtä ja potilaiden hoitoa. 

Entä jos viheltäisimme pelin poikki heti kateuden nostaessa päätään? Kateus on luonnollinen tunne, mutta tunnistamalla sen tarkasti, sitä voi hyödyntää. 

Kateuden voi kääntää positiiviseksi voimavaraksi ihailemalla kollegaa ja oppimalla toisen onnistumisesta sen sijaan, että näkee sen uhkana itselle. Käytännössä se tapahtuu seuraavalla tavalla: ”Olen kateellisena seurannut, miten taitavasti kanyloit potilaita. Voisitko kertoa ja näyttää, miten onnistut siinä niin hyvin?” 

Edellä mainitulla tavalla kateuden herättämät tunteet voi kanavoida motivaatioksi omassa ja yhteisessä työssä kehittymiseen. Tavoitteiden asettaminen ja niiden systemaattinen työstäminen voi auttaa muuttamaan kateuden rakentavaksi voimaksi.

On hyvä muistaa, että sote-alalla työskennellään tiimissä. Toisen onnistuminen ei ole keneltäkään muulta pois. Siksi kollegoiden tukeminen ja avoin yhteistyö ovat avainasemassa, kun kateutta kitketään pois hankaloittamasta hoitotyötä.

Kaikkein tärkein ihminen hoitotyössä on lopulta haavoittuvassa asemassa oleva. Juuri potilaat tuntevat nahoissaan vihan ja katkeruuden sakeuttaman ilmapiirin. Siksi on tärkeää, että jokainen kateuden tunne kanavoidaan työryhmässä siten, ettei potilas tai häntä hoitava työkaveri kärsi niistä.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä